20 Юни 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6842 BGN 1 GBP = 2.2313 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.09.2017 07:45

Коментари 0 / Видяна 449

Светът единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея заради шестия й и най-мощен ядрен опит, съобщиха световните агенции и БТА.

Приетата резолюция бе предложена от САЩ в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол или замразяване на авоарите на правителството и лидера Ким Чен-ун, както първоначално искаше администрацията на американския президент Доналд Тръмп, отбеляза АП.

 

Какво се забранява на света

Документът на ООН забранява на страните членки да купуват севернокорейски текстил и налага ембарго върху доставките за Северна Корея на втечнен газ и газов кондензат, ограничава износа на суров петрол за Пхенян до равнището от последните 12 месеца, а износа на рафинирани петролни продукти до 2 милиона барела годишно.

На всички страни членки се забранява също да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници.

Заедно с износа на текстил това са двата основни източника за приходи в твърда валута за Пхенян.

Резолюцията дава право на страните членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу КНДР, предаде ТАСС.

Документът съдържа и санкции срещу някои структури на Корейската трудова партия, включително срещу Централния й военен комитет и министъра на въоръжените сили Пак Йон-сик.

Това е деветата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност приема единодушно от 2006 година заради ракетната и ядрената програма на Пхенян.

Първоначалният текст, предложен от САЩ, предвиждаше по-сурови мерки, но Вашингтон прие да смекчи санкциите, за да осигури подкрепата на съюзниците на Пхенян - Пекин и Москва.

 

Силен удар по Пхенян

През 2016 г. износът на текстил е бил второто по важност експортно перо за Северна Корея и по данни на Южнокорейската агенция за търговия и инвестиции е донесъл на Пхенян 756 милиона долара. Почти 80 на сто от износа на текстил е за Китай.

По-голямата част от петролните доставки за Пхенян са от Китай. Според анонимен американски източник, цитиран от Ройтерс, КНДР внася около 4,5 милиона барела рафинирани петролни продукти годишно и 4 милиона барела суров петрол.

 

Какво казаха "големите"

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че страната й не иска война със Северна Корея и каза, че Пхенян "все още не е минал онази точка, след която няма връщане назад". Ако Северна Корея се съгласи да се откаже от ядрената си програма, тя може да спаси бъдещето си. Ако докаже, че може да живее в мир, светът ще живее в мир с нея, заяви Хейли.

Китайският посланик в ООН Лю Цзией призова Северна Корея да погледне сериозно на очакванията и волята на международната общност и призова всички страни в конфликта да запазят самообладание и да не засилват напрежението.

Руският представител Василий Небензя каза, че страната му е подкрепила новите санкции срещу Пхенян, защото не приема ядрените му амбиции и смята, че трябва категорично да се реагира на последния му ядрен опит.

Той заяви обаче, че Москва смята, че мерките за финансов натиск върху КНДР на практика са изчерпани, а по-нататъшни рестрикции могат да бъдат равносилни на "опити да се задуши" икономиката на страната и могат да предизвикат голяма хуманитарна криза.

 

Предупреждения от Пхенян

Преди приемането на резолюцията Северна Корея заплаши САЩ, че ще им причини "най-големите страдания и болки", ако продължават да настояват ООН да затегне санкциите срещу Пхенян, след шестия му ядрен опит.

В комюнике, разпространено от официалната агенция КЦТА, севернокорейското външно министерство предупреждава, че ако Вашингтон прокара "тази незаконна резолюция за втвърдяване на санкциите, Северна Корея ще направи всичко възможно САЩ да платят за това".

"Мерките, които ще бъдат взети, ще причинят на Съединените щати най-големите страдания и болки в цялата им история", посочва министерството.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.06.2018

1 USD =1.68 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.23 BGN

10 CNY =2.62 BGN

1 CHF =1.69 BGN

100 JPY =1.52 BGN