18 Юли 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6707 BGN 1 GBP = 2.2044 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
10.08.2017 14:48

Коментари 1 / Видяна 652

Археолозите се върнаха на Хераклея Синтика за втората сесия проучвания

3 частни имота възпрепятстват разкопките

 

 

„На 9 август стартирахме втората сесия на проучванията в античния град Хераклея Синтика на Рупите.” Това съобщи доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на проекта от 2010 година.

„Ще работим в северната част на античния град. Решаващо за нашата работа е финансовата помощ от община Петрич. С кмета сега се опитваме да решим проблема с купуването на 3 частни имота, които спират работата ни по разкопките. Проблем, който все още не е решен“, добави доц. д-р Вагалински.

Директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов допълни, че първата сесия е била от края на април до средата на месец май:

„Тези почивки между археологическите сезони в рамките на една година се налагат, защото ние имаме ангажимент и към опазване на културното наследство. Въпросът не е само да разкопаем даден  град, да си направим научните публикации и след това да го оставим безметежно да загине. Между двата сезона правим всички необходими мерки  за аварийна консервация, за да запазим този страхотен град за бъдещите поколения“, наблегна музейният директор.

От музея основно работят с реставратори на керамика и реставратори и консерватори на камък, защото Хераклея Синтика е каменен град. Може би и затова съвременни град Петрич носи това име - Петра от камък, въпреки че античният град е Хераклея.

Постепенно археолозите разкриват един средновековен мраморен град, в летните температури над 40 градуса със сигурност трябва да се помисли как този камък и стъпала от стилобата на градския площад да бъдат запазени:

„Това е много трудно, защото например лъвските глави, за които заговорихме от 2016 година и които мислихме, че са просто водосток или чешма, всъщност се оказа, че са поредица от лъвски глави и всеки фрагмент тежи около 3 тона. Това е бил архидрав или покривната конструкция на пилеите или ареата. Сега обаче възниква въпросът как всяка една от тези конструкции да бъде вдигната  на колони и представена във вида, в който е съществувала преди 1700 години“, обясни още Сотир Иванов какво предстои да се направи това лято.

 

Античният град Хераклея  Синтика се намира в югозападния край на Кожух планина точно срещу днешния храмов комплекс на баба Ванга „Рупите“. Той е съществувал в продължение на 10 века – от IV в. преди Христа до VI в. след  Христа. През 340-а година преди Новата ера го завладява бащата на Александър Македонски – Филип Втори. Легендите разказват, че той е идвал тук на лов за лъвове. Тук един от синовете му Персей убива брат си  Деметрий, който застрашавал короната му.  Столицата на средна Струма - Хераклея Синтика, била срутена от две мощни земетресения в периода 383 – 388 г. Въпреки нашествията, трусовете и пожарите градът е просъществувал още 2 века. Жители са били синтез от население – траки, македони, гърци, келти, римляни, илири.

Стотици са ценните находки разкрити досега. Последната е корито от фонтан с 3 лъвски глави, от които изтичала вода. Открити са още еротичен свещник, маска на Силен, сатирът на Дионис, статуетка на самия Бог на виното, театрални маски и фигури, изработвани в на място в работилници. Всички тези находки датират от III в. след Христа.

Приживе неведнъж баба Ванга е казвала, че на Рупите под Кожух планина лежи древен град. Признатата като медиум наравно с Нострадамус и Едгар Кейси  пророчица често е споменавала, че градът е затрит от природни бедствия.

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

Петър, 11.08.2017 11:27

Малко трябва да си оправите информацията, за да не лъжете читателите си - Хераклея Синтика не е завладяна от Филип II Македонски, а градът е основан от него. Създаден като македонски град в източна Македония. И винаги основното население в него са били македонците, а някакви измислени траки.

1
 

Валутни курсове на БНБ за 18.07.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.68 BGN

100 JPY =1.48 BGN