23 Юни 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6951 BGN 1 GBP = 2.2386 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.07.2017 14:22

Коментари 0 / Видяна 1311

Над 160 кг марихуана и 4,6 кг кокаин хванаха митничари

160 кг марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха митнически служители при два отделни случая, които бяха представени днес на брифинг с участието на директора на Агенция „Митници" Георги Костов и административния ръководител на Апелативна прокуратура - София Албена Вутова.

Двете задържания са благодарение на изключителната работа на митническите служители, посочи директорът на Агенция „Митници" Георги Костов и допълни, че се надява  работата на такива служители да повлияе положително на облика на митническата администрация пред обществото.

В случая със задържаната марихуана не е сработил рисков профил, тъй като това е класически случай на свободно движение на стоки в рамките на Европейския съюз. Тук сработва нюхът на митническите служители, допълни Костов. Реализацията на Дунав мост 2 е изцяло митническа и не е по сигнал, тя е проведена от екипа за противодействие на наркотрафика на Митница Лом, който екип преди време задържа и рекордно количество хероин.

Задържаната пратка с кокаин на Митнически пункт Калотина е резултат от професионалната работа на екипа за митническо разузнаване и разследване и противодействие на наркотрафика.  В момента митническите служители на МП Калотина са подложени на много голям натиск заради големия обем на леки автомобили с пътници от турски произход от Западна Европа към Турция.

Критикуват ни, че сме твърде стриктни в контрола и това затруднява движението, но случаи като тези показват, че е контролът не бива да се занижава, заяви директорът на Агенция „Митници"  и допълни, че през последните дни същият екип при два други случая отново на МП Калотина митически служители са задържали близо 400 000 евро  -  незаконно пренасяна валута, която предстои да бъде отнета в полза на държавата.

Първото задържане е извършено от мобилен екип на митница Лом в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат, около 6 часа сутринта, на  13.07.2017 г. Митническите служители спират за проверка товарен автомобил с българска регистрация,  превозващ по документи  стоманени плоскости за страна от ЕС. В камиона пътуват двама български граждани - шофьори на камиона, единият от които е и управител на транспортната фирма от Сандански. Неспокойното поведение на единия от водачите накарало митническите служители да отклонят товарната композиция за щателна  митническа проверка. Инспекторите установяват, че в единият от двата резервоара на камиона се съдържат пакети, облепени с бежово тиксо и съдържащи  пресована тревиста суха маса. При полеви наркотест тревистата маса реагира на марихуана (коноп). Общото количество наркотично вещество е 172 пакета с общо тегло 160  кг.

Образувано е досъдебно производство. Двамата шофьори са задържани за 72 часа и са привлечени в съучастие като извършители по член 242, ал.2 от НК, както и по член 354а, ал.1 от НК. Наказателният кодекс предвижда да се отнеме и превозното средство, заяви по време на брифинга Албена Вутова и допълни, че двамата шофьори са признали, че са знаели, че в превозното средство се намира наркотично вещество. Изготвено е искане от Окръжна прокуратура Видин за вземане на постоянна мярка „задържане под стража", което вече е внесено.

Също вчера, 13.07.2017 г., в ранните часове на деня митнически служители от Митнически пункт Калотина са задържали и над 4,6 кг кокаин. Извършена е проверка на влизащ в страната автомобил, управляван от холандски гражданин, пътуващ от Холандия за Турция. В автомобила пътуват съпругата на водача и трите им непълнолетни деца - между 5 и 11 години. При щателна митическа проверка митническите служители открили в кухини в автомобила четири вакуумирани пакета, които при полеви наркотест реагира на кокаин. Общото им тегло на пакетите е 4,658 кг. Образувано е досъдебно производство. Холандският гражданин е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за 72 часа. Днес Софийска окръжна прокуратура, под чийто надзор се осъществява досъдебното производство, ще внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража". Към момента обвиняемият се възползва от правото си да не дава обяснения, заяви Албена Вутова.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 22.06.2018

1 USD =1.70 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.24 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.70 BGN

100 JPY =1.53 BGN