23 Юни 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6951 BGN 1 GBP = 2.2386 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
05.07.2017 07:57

Коментари 0 / Видяна 977

Нови мерки и проекти срещу войната на пътя

Близки на загинали в катастрофи и граждански организации създаване на Държавна агенция за безопасно движение по пътищата. Те настояват за по-строги санкции за нарушителите и вчера вечерта излязоха на шествие по ул. "Раковска " до Министерския съвет.

Междувременно КАТ започна серия от превантивни мерки за повишаване на сигурноста в рамките на акция „Лято“, която започна на 19 юни и ще продължи до 15 септември 2017 г.

Пътна полиция ще проверява не само шофьорите, но и пътниците в колата за неплатени глоби, съобщиха от КАТ пред Нова телевизия.

От СДВР пък разпространиха видео, което показва записи на тежки катастрофи, причинени от висока скорост.

На специална дискусия по-рано през деня неправителствени организации представиха законопроект за създаване на Държавна агенция за безопасно движение по пътищата. Идеята се подкрепя и от омбудсмана Мая Манолова.

Войната по пътищата в България продължава вече десетилетия. Периодично се набелязват мерки за ограничаването й, но без резултат. Затова гражданите настояват за персонална отговорност и те я виждат единствено в създаването на агенцията, която да контролира работата на всички институции ангажирани с пътната безопасност.

В момента липсва официална държавна политика, която позволява отговорността на контролните органи да се размива и се наблюдава една колективна безотговорност.

Георги Кардашев от сдружение "Мрежа за инициативи и решения" е един от инициаторите за създаването на агенцията.

"Тя ще съумее да събере на едно място отговорните органи, които се грижат за изграждането на пътищата, налагането на контрол над водачите, които управляват моторни провезни средства, както и за налагане на глоби и събиране на глоби от това", обясни Карндашев пред БНТ.

Според него вина за инцидентите по пътищата не е само в несъобразената скорост.

"Най-абсурдното е, че когато се случи пътно-транспортно произшествие, винаги обвиняваме водачите, че са карали с несъобразена скорост, а всъщност не анализираме това, че самото състояние на пътя, който е довел до тази катастрофа е бил в лошо състояние", коментира Георги Кардашев.

Според председателя на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност" Димитър Ганев създаването на агенцията може да се се издържа от фонда за безопасност на движението.

Утре се очаква законопроектът на неправителствените организации да бъде разгледан на заседание на Министерски съвет.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 22.06.2018

1 USD =1.70 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.24 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.70 BGN

100 JPY =1.53 BGN