28 Май 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6705 BGN 1 GBP = 2.2237 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.06.2017 09:42

Коментари 0 / Видяна 691

Неделя на всички български светии е

Неделя на всички български светии е най-новият, подвижен празник в нашия църковен календар. Първата неделя след Петдесетница е посветена от Българската църква на Всех Светих. Това са били хора земни като нас, древните патриарси, благочестиви царе и царици, пророци, апостоли, мъченици, изповедници, подвижници, постници, или всички Божии угодници, които чрез своята силна вяра в Христа, благочестив живот, преданост към Църквата и страдания са били канонизирани за светци.

Денят на Всички български светии е уникален празник. Патриарх Кирил отслужва първата литургия за празника в столичния храм "Свети Седмочисленици" през 1954. Това е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия, която възстановява своето патриаршеско достойнство само една година по-рано - на 10 май 1953 г. Канонизираните за светци българи са 104-ма.

Първият мъченик на Българската църква от български произход е синът на хан Омуртаг Боян-Енравота. Той е убит по заповед на своя брат хан Маламир през 30-те години на IX век, защото отказал да се отрече от християнството. Преди да бъде екзекутиран св. Енравота-Боян изрекъл думите, "Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя...".

Сред светии, които почитаме днес са и св. равноапостоли Кирил и Методий. Канонизирани за светци са и техните ученици, които разпространяват Христовото слово и православната култура сред нашия народ. В галерията на българската святост не липсват образите на епископи като св. Климент Охридски, Иларион Мъгленски, Патриарх Евтимий, който героично защитава Търновград от азиатските пълчища, Софроний Врачански, който просвещава българите във време на хаос и безправие.

Включват се и много светци-монаси. Редицата им се води от всебългарския закрилник Св. Иван Рилски чудотворец, който основава най-големия и най-красивия манастир на Балканите. Негови духовни последователи са тримата отшелници в македонските предели ­ Гавриил Лесновски, Прохор Пшински, Йоаким Осоговски, също св. Петка Търновска, исихастите Теодосий Търновски, Ромил Видински. Колоритен светец е св. Димитър от русенското село Басарбово, живял през ХVII век.

Тази година в катедралния храм "Свети Александър Невски" от патриарх Максим бяха канонизирани за светци българите, убити през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир "Света Троица" в Априлци. Те обаче ще бъдат почитани като Събор на Баташките мъченици - на 17 май, и Събор на новомъчениците от Ново село - на 9 май.

На днешния ден имен ден празнуват: Асен, Ася, Аспарух, Десиславa, Крyм, Румен, Румяна, Чавдар, Панайот.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 25.05.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.22 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.69 BGN

100 JPY =1.52 BGN