28 Май 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6705 BGN 1 GBP = 2.2237 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.06.2017 12:55

Коментари 0 / Видяна 436

Здравословен тен през лятото

Лятото - време е за плаж и море. Всички са съгласни, че изглеждаме по-добре с лек слънчев загар в най-горещия сезон от годината. Въпросът, който вълнува голяма част от хората, е как да добием тен, без това да вреди на нашето здраве.

 

Слънцезащитен фактор

Първото и най-важно условие е използването на слънцезащитен фактор, подходящ за техния тип кожа. За по-тъмна кожа специалистите препоръчват използване на по-нисък фактор поне първите няколко пъти на слънчево излагане. При хората с по-светла кожа се налага използването на висок фактор слънцезащитно масло и то през целия период на придобиването на тен.

 

Часове за слънчеви бани

Важно е и времето, през което се излагаме на слънце. Най-вредни са слънчевите лъчи между 11 и 16 часа,затова лекарите забраняват слънчевите бани в този период. Ако искаме да имаме здравословен тен, без неприятното зачервяване на кожата, трябва плажът да се проведе или в сутрешните или в следобедните часове.

 

Тенът да се придобива постепенно

Друго важно условие е тенът да се придобива постепенно. Ясно е, че част от работещите ентусиасти нямат достатъчно време, за да посещават често плажовете и басейните. Затова те разчитат на едноседмичната си отпуска за така желания „бронзов загар”. Бързият тен обаче крие много рискове за здравето. Само част от тях са петна, състаряване на кожата, а в най-лошият случай рак-кожният карцином,който се появява вследствие на слънчевите лъчи или солариума.

 

Ползите от слънцето

Въпреки че като всяко нещо и слънцето крие своите вреди,няма как да не споменем и ползите от слънчевите бани. Една от най-важните ползи от UV лъчите е, че те правят възможно образуването и синтезирането на витамин D в организма. Този витамин е ключов за усвояването на калций и фосфор в човешкия организъм.

Друга ползва на слънчевите лъчи е хелиотерапията- метод за лечение и подобряване на здравословното състояние на човек чрез слънчеви бани. Тя е полезна не само за лечение на някои заболявания, но и за превенция на здрави хора. Хелиотерапията е подходяща и за повдигане на имунитета на човек, особено на децата. Важно е обаче да съобразявате и местата, където стоите на слънце, защото може да се засилят негативните последствия. Асфалтът, например, е много неподходящ за слънчеви  бани, тъй като се нагрява силно и въздухът става много задушен.

 

Както повечето неща,така и слънцето крие както вредни, така и полезни свои страни. Важно е да внимаваме и да пазим кожата си, но не и да си забраняваме напълно слънчевите бани. Сега, в най-слънчевия сезон, може да се възползваме и да се радваме на естествения източник на щастие и здраве, при условие, че това става в разумни количества, разбира се.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 25.05.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.22 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.69 BGN

100 JPY =1.52 BGN