22 Април 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.5796 BGN 1 GBP = 2.2487 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.04.2017 16:33

Коментари 0 / Видяна 834

Брутални нарушения на референдума в Турция

Полицията пречи на работата на наблюдатели на опозиционните партии по време на референдума за конституционни промени в Турция.

Това твърди кюрдски опозиционен депутат, цитиран от ДПА и БТА. Това потвърди и репортер на Нова телевизия, който се срещна с турски журналисти.

Зейнеб Черман е турски журналист, която работи за чуждестранна медия в момента.

„Те категорично ни отказаха да влезем вътре, въпреки че имаме писмено изявление на Върховния изборен съвет, който разрешава снимките в сградите за гласуване. Началникът на полицията тук ни каза – не може”, разказва Черман.

Турция гласува „за” или ”против” предложените от Реджеп Ердоган промени в Конституцията. Ако турците кажат „да”, президентът ще получи нови, широки правомощия. На практика Турция ще стане президентска република.

Зия Пир, депутат от прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/, заяви от избирателна секция в Диарбекир, че полицията отстранява наблюдатели, свързани с ДПН и основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/.

Картите, които партиите са издали на наблюдателите, носят името или символ на съответната партия и полицията оправдава действията си с мотива, че използването на партийни символи е забранено в избирателните секции по време на изборния ден. За подобни инциденти беше съобщено и в други избирателни секции в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната.

"Те действат конкретно срещу ДПН и НРП, тоест срещу лагера "не". Търсят си причини, за да нямаме наблюдатели при урните", казва депутатът.

НРП и ДПН, които се противопоставят на подложените на гласуване конституционни промени, са единствените партии, които са изпратили свои наблюдатели из цялата страна. "Полицаите отвеждат наблюдателите в полицейските участъци, за да напишат доклад, което може да отнеме часове. През това време няма нито един представител на ДПН и НРП при урните", казва Пир.

В страната е в сила забрана за публична агитация, медиите нямат право да съобщават резултати от социологически анкети или да пускат политически рекламни послания, както и да водят на живо разговори с политици или експерти, които може да се оценят като пропаганда. Забранено е провеждането на екзитпол и снимането на попълнени бюлетини.

E79 News; Снимки: БТА
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.04.2018

1 USD =1.58 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.25 BGN

10 CNY =2.52 BGN

1 CHF =1.63 BGN

100 JPY =1.47 BGN