22 Април 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.5796 BGN 1 GBP = 2.2487 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.04.2017 07:57

Коментари 0 / Видяна 787

Разпети петък е

Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Хиляди миряни отиват в православните храмове, за да се поклонят на плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господ.

Велики петък е най-тъжният ден за християните. На този ден Божият син Исус Христос е бил разпитван, осъден и разпънат на кръст. Счита се, че в този ден Исус е претърпял безброй поругания, мъка и неимоверни страдания. Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. По това време станало слънчево затъмнение и земетресение.

На днешния ден Исус Христос изтърпява кръстните страдания, пострадва за всички нас и съответно умира. Слиза в преизподния ад, от където освобождава душите на старозаветните праведници, отваря царството небесно и с възкресението си отваря рая и за всички на.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Християните се покланят на плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.

С минаването си под плащеницата, ние всъщност отиваме и се прощаваме с нашия Господ, за това е редно да кажем: „Христе, ето аз съм тук, днес пред тебе. Знам, че ти пострада за мене, знам че ти взе върху си моите грехове и моите немощи. Аз съм слаб, трябва ми твоята помощ Господи”. С  минаването си под масата ние трябва символично да умрем за нашите грехове, за да можем на най-светлия ден – на Великден ние да възкръснем с нашите добродетели, за да станем хриситяни.

На вечернята в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение. По време на вечерното богослужение Плащеницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Поклонението продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден. На Разпети петък от Страстната седмица постът е особено строг.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.04.2018

1 USD =1.58 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.25 BGN

10 CNY =2.52 BGN

1 CHF =1.63 BGN

100 JPY =1.47 BGN