.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.04.2017 08:11

Коментари 0 / Видяна 1671

Благоевград посрещна новата книга на Валентин Караманчев

В Благоевград бе представена новата книга на Валентин Караманчев - „Патила и страдалчества на книги и люде“, изключително ценно издание, съдържащо разкази за автентични срещи и разговори с цяла палитра личности. В залата на читалище „Никола Вапцаров“  Красимира Кацарска въведе почитателите на писателя в дебрите на последното му произведение.

40 години този мъж работи като вестникар и издател. Дълги години е на върха на един огромен отрасъл в народното стопанство – книгоиздаване, полиграфия, книгоразпространение, грижеше се за материалното и финансовото му осигуряване. Тридесетина хиляди работници, служители, редактори. Неизброими са книгите, минали през ръцете му. Пръв ги е държал в дланите си като хляб, току-що изваден от пещта.

Определя себе си като читател по биография. Не казва, че е щастлив писател. Варди се от големи думи, а има основание да е такъв. Стига му „Черешова задушница”,  а към нея е прибавил още значими заглавия.

ВАЛЕНТИН КАРАМАНЧЕВ. „Патила и страдалчества на книги и люде“ на ИК „Синева“. Потърсете тази книга. Голяма е и се чете дълго. С деликатността на голям ерудит и познавач на българската литература и световните критерии, видял отвътре сложните отношения на власт и култура, авторът не ни оставя равнодушни. Железните факти, на които се опира, може и да разклатят някои митове, отдавна пуснали корен в общественото съзнание. Книга за любознателни и книголюбци, от която има какво да се научи.

Заглавието казва какво ви очаква.

 

Валентин Караманчев, един от малцината в наши дни живи класици на българската литература. Роден е на 06.02.1932 г. в гр.Гоце Делчев. Автор е на книгите: "Мървашки песнивец" - 1981 г., "Черешова задушница" - 1986 г., "Елен от Велика гора" - 1996 г., "Въздаяние" - 2004 г. През 1990 година се установява в родното място на жена си - село Хърсово, Санданско. Премества се в подножието на Пирин и Алиботуш, по негово твърдение, "…за да не гладува душата ми".

От 1956 до 1990 г. Караманчев работи като журналист във в. "Народна младеж" - окръжен кореспондент, зам. главен редактор, главен редактор. Във в. "Работническо дело" е бил първи зам. главен редактор, директор на издателство "Народна младеж" и на Партиздат, генерален директор на ДСО "Книгоиздаване" и председател на Държавно творческо и стопанско обединение "Българска книга и печат".

На обложката на тази книга има списък на имената на лицата, които ще срещнем на нейните 525 страници, подредени по азбучен ред - общо 110 от Алек Попов до Цола Драгойчева. След нейното име е добавено "и др." 

 

Автор: Бойка АСИОВА, E79 News
Тагове: Валентин Караманчев,нова книга,благоевград,„Патила и страдалчества на книги и люде“

Коментари: