23 Април 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.5889 BGN 1 GBP = 2.2325 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.04.2017 09:25

Коментари 0 / Видяна 375

ГЕРБ и Патриотите готови с коалиционната програма до края на седмицата

Разединени са само за уседналостта и позицията на президента Радев

 

 

Цветан Цветанов от ГЕРБ и Валери Симеонов от "Обединени патриоти" увериха, че са близо до коалиция, скоро ще говорят за министри, имат спор само за Румен Радев.

„До вчера на обяд не беше ясно дали ще има коалиционно правителство, докато към обяд не постигнахме съгласие. До края на седмицата ще излезем с програмата. Там са записани всички цифри. Важното е, че стигнахме до общо решение с ГЕРБ, макар и много трудно. Новото управление не започва с пазарлъци за министерски кресла”, заяви пред Нова телевизия тази сутрин Симеонов.

ГЕРБ и Патриотите са постигнали разбирателство по 7 от 18 сектора, сред които "Сигурност", "Енергетика", "Спорт" и "Туризъм".

Лидерът на НФСБ отказа да уточни какво ще бъде увеличението на минималните пенсии, но по същото време бившият финансов министър Владислав Горанов потвърди, че е постигнато разбирателство за две стъпки - от 1 юли минималната пенсия да стане 180 лева, а от 1-ви октомври - 200 лв.

„Решенията, които взимаме, са на база какво може да си позволи България. Трябва да мислим за страната си, за председателството на ЕС и за 4-годишния управленски мандат. И трябва да го направим така, че дори да търсим подкрепа и в опозицията по важните, значими въпроси, които стоят пред държавата”, коментира Цветанов в същото студио.

И двамата бяха категорични, че не са договаряли за разпределяне на министерските кресла.

„Този път е възможно да има наши представители в бъдещия кабинет”, добави обаче Симеонов, макар че Бойко Борисов вече заяви, че те са приели условието му Патриотите да имат министри, за да носят отговорност.

Има ли чак толкова съществено значение кой ще бъде министър, той ще изпълнява програмата на кабинета, каза пък зам.-председателят на ГЕРБ.

„Нашият аргумент срещу всички новосъздаващи се партии, които биха могли да получат външна подкрепа, може да стане като политиците да променят поведението си. Когато има висока избирателна активност и отидем към 60-70%, повярвайте, че темата ДОСТ няма да съществува”, заяви още Цветанов.

Днес преговорите продължават в НС.

 

Различия за уседналостта и позицията на президента

Двамата коментираха и скандала с уседналостта на изборите, която би ограничила изборните права на българите в чужбина, и позицията на президента Румен Радев.

Смятам, че предложението е във вярна посока, приветствам президента за това, действително влиянието на Турция трябва да бъде ограничено, дали с уседналост, дали с ограничаване броя на секциите, каза Симеонов.

"Тук определено имаме разминаване, не намираме за правилно президентът да прави законодателни предложения, макар и чрез правосъдното министерство, защото няма такива правомощия. Защо не каза как стана президент - с фалшивите новини, които облъчваха не малка част от избирателите и постигна една победа, която надали заслужаваше. Такава беше стратегията на БСП - с троловете", категоричен бе обаче Цветанов.

Вчера държавният глава излезе с позиция по спорния проект на МП, който беше оттеглен. Той поздрави ведомството за смелостта да направи тези промени, макар че именно оттам го оттеглиха и уволниха чиновник.

"Станахме свидетели на организиран опит отвън да се повлияе на изборните резултати", каза Румен Радев и заяви, че са нужни ефективни мерки.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 23.04.2018

1 USD =1.59 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.23 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.63 BGN

100 JPY =1.48 BGN