26 Май 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6705 BGN 1 GBP = 2.2237 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.03.2017 13:23

Коментари 0 / Видяна 475

70 четвъртокласници от 7 СУ „Кузман Шапкарев“ опознаха света на пчелите с евродепутата Мария Габриел

Първа „Медена закуска“ в Благоевград проведе зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента. В открития урок за значението на пчелите за живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти се включиха три паралелки четвъртокласници в 7 СУ „Кузман Шапкарев“.  Училището се беше подготвило със специални пчелни макети – Анджелина Христова и Йоана Лачева от 7 „б“ клас бяха изготвили с пъпеш колаж Меден свят, а Анелия Димитрова от 5 „в“ представи пчелен кошер, изготвен заедно с баща й.

С кратка презентация евродепутатът Мария Габриел потопи децата във вълнуващия свят на пчелите, споделяйки с тях любопитни факти за живота в едно пчелно семейство, за важността на пчелите за оцеляването на хората, видовете мед и техните полезни свойства. По достъпен за децата начин тя представи ключовите ползи от пчелите - 84% от растенията (плодове, зеленчуци и зърнени култури) и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. Особено впечатление на децата направи факта, че ако изчезнат крилатите насекоми, ще изчезнат и голяма част от любимите ни храни.

Пчеларите Венета Ифандиева, председател на общинския пчеларски съюз в Благоевград, координатор за Югозападна България и член на УС на Националното сдружение на пчеларите, пчеларите Христо Михалков и Станислав Габеров привлякоха вниманието на четвъртокласниците върху технологията на събиране на прашец и нектар от цветята и как пчелите контактуват помежду си. Учениците имаха възможността да се докоснат до няколко видове мед, собствено производство на пчеларите, и с жив интерес разгледаха пчелни продукти.

В специална за кампанията кръстословица учениците показаха какво са научили в открития урок, като за всеки верен отговор получаваха книжка на европейска тематика. Голямо оживление настана, когато евродепутатът Мария Габриел предостави възможност на децата да облекат истински защитни пчеларски облекла.

„Обикновено в детското ни се формират здравословните хранителни навици, поради което се надявам с тази кампания да провокираме у децата отношение към опазването на пчелите и колко са важни за здравето медът и пчелните продукти. Повишаването на информираността сред най-малките е от ключово значение“, коментира организаторът на кампанията Мария Габриел.

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 25.05.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.22 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.69 BGN

100 JPY =1.52 BGN