21 Юни 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6893 BGN 1 GBP = 2.2256 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
18.03.2017 09:06

Коментари 0 / Видяна 449

Тръмп потвърди пред Меркел, че стои зад НАТО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази силна подкрепа за НАТО по време на първата си лична среща с германската канцлерка Ангела Меркел.

Тръмп настоя Германия да изпълни поставената от алианса цел за увеличаване на военните разходи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Срещата между лидера на най-голямата европейска икономика и президента на САЩ беше очаквана като събитие, което може да помогне да се определи съдбата на трансатлантическия алианс и да оформи работните им отношения.

"Подчертах отново пред канцлерката Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и необходимостта нашите съюзници от НАТО да плащат своя справедлив дял от цената на отбраната", заяви Тръмп на съвместна пресконференция след срещата.

Меркел заяви, че е казала на Тръмп, че Германия трябва да увеличи разходите си за отбрана до поставените от НАТО цели.

"Зарадвах се да науча, че президентът отдава голямо значение на НАТО", заяви германската канцлерка, цитирана от ТАСС.

"На срещата на НАТО в Уелс заявихме, че и Германия трябва да увеличи разходите си за отбрана", добави Меркел, уточнявайки, че очаква Германия да постигне през 2024 г. поставената цел за отбранителни разходи от 2 на сто от БВП.

На срещата на високо равнище в Уелс държавите членки на НАТО, които харчеха за отбрана по-малко от 2 на сто от БВП се ангажираха да не намаляват военните си бюджети и да се стремят да постигнат уговореното равнище до 2024 година.

 

Меркел призова за търговско споразумение

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви още, че не подкрепя изолационизма в търговията, но е за справедливи търговски сделки.

"Не съм изолационист, поддръжник съм на свободната търговия, но също така и на справедливата търговия. Нашата свободна търговия доведе до множество лоши неща" по отношение на дълга и дефицитите, заяви Тръмп в Белия дом.

Меркел добави, че се надява на подновяване на търговските преговори между ЕС и САЩ и изрази увереност, че това двустранно споразумение ще е от вида, който Тръмп подкрепя.

Меркел заяви, че успехите на Германия, както в икономическата област, така и в сферата на мира и сигурността вървят ръка за ръка с европейската интеграция.

"Това е нещо, в което съм дълбоко убедена", добави германската канцлерка.

След предишните си остри изявления за търговските позиции на Берлин, американският президент зае по-помирителна позиция, уверявайки, че без съмнение двете страни ще работят наистина добре заедно.

Той отново определи Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) като "катастрофа".

Тръмп заяви, че оценява усилията на канцлерката за решаване на конфликта в Украйна и подчерта необходимостта от намиране на мирно решение, отбелязва АФП. Вчера САЩ осъдиха отново окупацията на Крим от Русия и поискаха тя да бъде прекратена незабавно.

Имиграцията "е привилегия, а не право", заяви Тръмп на пресконференцията. Той приветства ролята на Меркел в борбата с тероризма и подчерта, че "сигурността на нашите граждани винаги трябва да бъде на първо място, няма никакво съмнение".

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 21.06.2018

1 USD =1.69 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.23 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.70 BGN

100 JPY =1.54 BGN