23 Юни 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6951 BGN 1 GBP = 2.2386 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.01.2017 12:26

Коментари 0 / Видяна 278

ГЕРБ внесоха в Парламента промените в Изборния кодекс

ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание промени в Изборния кодекс с мотивите в него и с предварителна оценка на въздействие така, чрез които ще могат да се приложат въпросите и положителния отговор от тях от референдума. Това обяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов, съобщава БГНЕС.

В законопроекта е предвидено, съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района в страната на два тура.

На втори тур се явяват двамата кандидати, получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избран за народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове. Смятаме, че това съответства на волята на избирателите и на въпроса, посочи Кирилов.

По отношение на гласуването в чужбина се предлага гласовете на българите в чужбина да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес.

По закон в следващите парламентарни избори би следвало да има машинно гласуване в най-малко 12 000 избирателни секции. „Предлагаме българите в чужбина да гласуват машинно, без да им се отнема и възможността за хартиена бюлетина. По настоящем българите в чужбина, за да гласуват в определена секция, попълват електронно заявление на сайта на ЦИК. Предвиждаме в едномесечен срок българите в чужбина, които биха искали да гласуват, да подадат същото това заявление със същото съдържание, като посочат настоящия си адрес в България, както правят и сега”, обясни Кирилов.

Според него това ще подпомогне и ще бъде първа стъпка за формиране на избирателен списък българи в чужбина, който съотнесен към избирателните списъци в България ще даде точната представа за местоположение, статута и желанието на българите да гласуват.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 22.06.2018

1 USD =1.70 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.24 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.70 BGN

100 JPY =1.53 BGN