21 Юни 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6893 BGN 1 GBP = 2.2256 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.12.2016 08:51

Коментари 1 / Видяна 975

Париж на война с плъховете

Един от най-романтичните градове в света - френската столица Париж - се сблъсква с особено неромантичен проблем - плъховете, които пъплят навсякъде. Ето защо управата на града обяви война на тези животинки, но тази стъпка не се посреща с единодушно одобрение, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Плъхове в Париж има дори в подножието на Айфеловата кула. За да се пребори с нарастващото им присъствие в столицата, общината вече затвори или ще затвори зелени площи и градинки в града с цел поставяне на капани там. Сред тези територии е и Марсово поле, точно зад Айфеловата кула, където обикновено е пълно с туристи.

Време беше да се направи нещо. Аз съм на 40 години и досега не бях виждала плъхове да се разхождат посред бял ден тук. Преди те се криеха, но сега те се разхождат напълно спокойно през деня и се вижда, че се хранят доста добре, разказва парижанката Фабиола.

Жорж Салин, който е началник на хигиенно-епидемиологичния отдел към парижката община, припомня, че плъховете се появяват, когато има комбинация от вода, изобилие на храна и подходящи места, които те да превърнат в свои леговища. Париж отговаря и на трите условия. Друга причина за умножаването на плъховете са и хората, които хранят гълъбите.

Те идват с цели чували с хляб и го разпръскват по цялата улица и резултатът е взривоопасно увеличаване на популацията на плъхове, казва Салин.

Ето защо кметството затваря зелени площи, градинки и паркове, за да не може плъховете да намират вече храна там и да се хващат в капаните.

Жителите на Париж обаче изтъкват и друга причина - това, че улиците на града не се чистят добре и по тях се появяват островчета от мръсотия, които привличат животинките.

Според организаторите на войната срещу парижките плъхове, те са негатив не само от хигиенна гледна точка, но и вредят като цяло на имиджа на Париж.

В Лондон има катерици и е приятно, а тук има плъхове и е отвратително, казва 26-годишната парижанка Амандин, на която се е случвало да се разминава с плъхове в градината пред кооперацията си.

Според други обаче всяка животинка заслужава да бъде защитавана и плъховете имат също толкова бактерии и вируси, колкото и домашните котки, кучета и папагали. Онлайн се появи и петиция срещу геноцида на парижките плъхове, която подписаха вече 20 000 души.

E79 News
Тагове:

Коментари:

bg, 19.12.2016 09:38

Благоевград за вас е пак Париж!

1
 

Валутни курсове на БНБ за 21.06.2018

1 USD =1.69 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.23 BGN

10 CNY =2.61 BGN

1 CHF =1.70 BGN

100 JPY =1.54 BGN