Киев: В Източна Украйна войната е достигнала най-ожесточената фаза досега

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

В Източна Украйна войната е достигнала най-ожесточената фаза досега, твърдят властите в Киев и признават, че са изгубили ключов град в Донецка област. В момента страната ни се нуждае от тежки оръжия, за да се бори ефективно с Русия, подчерта външният министър Дмитро Кулеба. Събитията от Украйна обобщава международният редактор Лилия Димитрова.

Войната в Източна Украйна е достигнала най-ожесточената фаза, заявиха властите в Киев и признаха, че са изгубили ключов град в Донецка област. Страната се нуждае от тежки оръжия сега, за да се бори ефективно с Русия, подчерта външният министър Дмитро Кулеба. Последните събития обобщава международният редактор Лилия Димитрова.

Подкрепяните от Москва сепаратистки сили са превзели град Лиман в Донецка област, съобщи съветникът на президента Зеленски Олексей Арестович. Лиман е стратегически, защото се намира на пътя за Славянск – основен транспортен и снабдителен възел в Източна Украйна.

Ожесточени сражения се водят и за Северодонецк в източната част на страната. Градът, който е последният под украински контрол в Луганска област, е почти изцяло обграден от руската армия. 60% от сградите в града са разрушени, съобщи областният управител Серхи Гайдай. 

Най-малко 10 души са загинали, а над 30 са ранени при руски удари срещу военна база в централна Украйна, близо до град Днипро.

Президентът Володимир Зеленски обвини Москва, че провежда „очевидна политика на геноцид“ в Донбас и действията й могат да го оставят „необитаем“:

„Натискът върху Русия буквално означава спасяване на животи. Всеки ден на забавяне, слабост, различни спорове и предложения за умиротворяване на агресораза сметка на жертвата, това ознчава още убити украинци, а това означава още убити украинци. А това са нови заплахи за всички на нашия континент“.

Зеленски също така изрази надежда, че конфликтът с Русия може да приключи в близко бъдеще.

„Ако светът е наистина единен и честен по отношение на тази руска агресия срещу нашата суверенна държава, скоростта на прекратяване на тази война ще се измерва със седмици. Седмици, дори не месеци“, каза той.

„Колкото по-скоро нашите земи бъдат освободени от окупаторите, толкова по-надеждно ще бъдат защитени хората навсякъде по света. Защитени от агресивните желания на тези, които искат да провеждат колониална политика, както в старите времена“, смята Зеленски.

Междувременно Киев и Москва отново си размениха обвинения за забавяне на мирните преговори.

Говорейки пред индонезийски официални лица по-рано през деня, Зеленски посочи, че все още е отворен за разговори с руския президент Владимир Путин. Той заяви, че не гори от желание да разговаря с Путин, но това вероятно ще е необходимо за прекратяване на войната.

А според Кремъл Киев излиза с противоречиви изявления и не казва какво иска. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *