Спад на цените на сезонните плодове и зеленчуци на пазара в Благоевград

ТОП НОВИНИ

Цените на сезонните плодове и зеленчуци започнаха постепенно да падат. На пазара в Благоевград вчера ягодите се предлагаха между 3 и 5 лв. килограма, а доскоро сладките плодове бяха по 6 лв. Черешите вървяха на 5 лв. и 5,50 лв., но интересът към тях не беше голям. Повечето от клиентите се спираха пред сергиите със зеленчуци, чиито цени бележат значителен спад.

Доматите се предлагаха на 3 лв. килограма, макар че ценовата ножица беше от 1,50 лв. до 4 лв. Краставиците трайно са под 2 лв., а пресният лук и чесън вече са по 50-60 стотинки връзката. Намаляването на цените на сезонните плодове и зеленчуци бе отчетено от Държавната комисия по стокови борси и тържища миналата седмица, като тенденцията се запази и през последните дни.

Първият индикатор беше понижената цена на едро на вносните доматите с 0,9 на сто до 2,16 лв. за килограм. Оранжерийните домати поевтиняха със 7,1 %  и стигнаха 2,60  лв. за килограм. Краставиците от внос се търгуваха по 1,13 лв. на едро.

Цената на българските оранжерийни краставици спадна с 15,2 %  до 1,40 лв. за килограм. Зелето поевтиня с 22% и се търгува на едро по 0,85 лева за килограм, пресните картофи се предлагат до 1,36 лв. килото след спад с 20,9 %.  Зелената салата поевтиня с 37,3 %  и стана 43 стотинки бройката, а репичките са 35 стотинки след спад в цената със 7,9 %./struma.bg, сн: архив нова бг 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *