Неформалното обучение да се признава на пазара на труда, решиха депутатите

България ПОЛИТИКА

Депутатите приеха на второ четене изменение на закона за насърчаване на заетостта, предложено от ГЕРБ-СДС. Целта е да се мотивират и да се осигури заетост на неактивните хора у нас – тези, които не работят, не учат и не си търсят работа.

Промените в закона регламентират признаването на професионалните знания, умения и компетентности, придобити чрез неформално обучение, за да се улесни достъпът до пазара на труда.

„България е изправена пред редица предизвикателства на пазара на труда. Неактивните хора са сериозен резерв. Нужно е агенцията по заетостта да си комуникира с другите институции. Предложението е за активиране на тези, които не работят, не учат. Законопроектът регламентира и финансирането от държавния бюджет на валидиране на умения и възможност за професионална квалификация. Чрез валидиране ще се признаят умения, които са придобили в практиката или по неформален начин. Недостигът на работна сила и възможността за приобщаване на тези хора – тези проблеми ще се решат.“ – заяви Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ.

По данни на Агенцията по заетостта и ЕК 900 000 българи нито учат, нито работят. 170 000 от тях са млади хора.

„Над 900 000 не си търсят работа изобщо. Ще подкрепим всички текстове, защото чрез този законопроект ще се регламентира контактът между агенцията по заетостта и институциите.“ – каза Севил Али от ПГ на ДПС.

От „Възраждане“ призоваха за анализ на пазара на труда.

„Трябва да се направи анализ на пазара на труда и тогава да се вземат мерки да се върнат на пазара на труда тези хора. Голяма част от тях са заети в сивия сектор, друга част работят в чужбина. Има причини, поради които първо трябва да се анализират нещата.“ – изтъкна Георги Георгиев от ПГ на „Възраждане“.

От „Продължаваме промяната“ подкрепиха законопроекта.

„Това неблагоприятно събитие в Украйна ни дава шанс да интегрираме хора. Голяма част от тях са висшисти. Разбира се, че ще ги обучим и ще ги използваме за пазара на труда.“ – изтъкна Илин Димитров от ПГ на „Продължаваме промяната“.

„Подкрепяме този проект! Понеже ни обвинява опозицията, че за нищо не ги подкрепяме – ето за този законопроект, който е смислен, ги подкрепяме! Той гарантира, че повече хора ще участват и ще се реализират на пазара на труда.“ – заяви Искрен Митев от ПГ на „Продължаваме промяната“./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *