Учен от БАН прогнозира двоен скок в цените на основните храни

България ПОЛИТИКА

Целият пакет мерки на правителството е повече политически и донякъде антиинфлационен. Обърнат е към всички избиратели. Има повече политика и много по-малко икономика. Свалянето на ДДС-то ще помогне до известна степен на хлебопроизводителите, но едва ли ще се отрази на цената. В големите градове хляб се продава в големите вериги хипермаркети от заготовки.

Това все повече измества нашите производители. Тук ДДС-то не знам каква роля ще изиграе, коментира доц. Огнян  Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН в ефира на Bulgaria ON AIR. Той очаква поне два пъти поскъпване на основните храни, ако войната в Украйна продължи.

Боюклиев определи като „хубава“ отстъпката от 25 ст. на литър при зареждане на бензин А95 и дизел, но отбеляза, че в Гърция има такава подкрепа за островите – избира се групата, която е най-засегната от инфлацията.

„Бих насочил пари към късите вериги. Да направим по-евтин транспорта около София на производителите на зеленчуци. Качването на прага на задължителното регистриране по ДДС ще даде някакво отражение“, посочи ученият от БАН и добави, че би насочил средствата към работещите бедни.

„Войната е шанс да подпомогнем местните зеленчукопроизводители или овощари. Всичко е внос. Очаква ни жътва, нова реколта. Има достатъчно засети площи, трябва да подпомогнат износа. Няма как да се изолираме от международния пазар“, каза още доц. Огнян Боюклиев./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *