Скандали и недоволство на украински бежанци, доведоха до уволнението на общинска служителка в Благоевград

ТОП НОВИНИ

Кризата около военните действия, които се водят в Украйна и голямата бежанска вълна, която заля България, идваща от размирните територии, събуди вълна от съпричастност сред мнозина българи. Редица институции, в това число и общини се присъединиха към призивите за солидарност и подпомагане на бежанците, като Община Благоевград бе една от първите, създала свой Кризисен център за подпомагане на бежанци.

Оказва се обаче, че нещата не са толкова спокойни и розови, колкото ни се предлагат като информация в медийното пространство, а и Кризисния център и групата „сМисъл за украинските бежанци в Благоевград“ биват раздирани от голям скандал – уволнението на общинска служителка, срещу която има подадени сигнали от бежанци.

Към момента от Община Благоевград не са излязли с позиция по случая, но според неофициалната информация, с която Новинарска агенция Е-79 разполага, жената е била уволнена заради присвояването на не малка сума пари от събраните дарения в полза на украинските бежанци. Същата е приканена доброволно да върне парите, в противен случай, най – вероятно, ще се стигне до изискването им по законов път.

Но всички знаем израза „Монетата винаги има две страни“ и точно този случай показва нагледно какво се има предвид с него. Една от най – активните доброволки от Благоевград Савина Топурско, която е и един от създателите на групата „сМисъл за украинските бежанци в Благоевград“ сподели пост, с която обяви, че прекратява доброволческата си дейност и че е крайно възмутена от уволнението на въпросната служителка и от действията на кмета Илко Стоянов в конкретната ситуация. В поста си тя допълва, че въпросната дама е станала жертва на няколко украинки, които непрестанно имали претенции към всичко и се оплаквали от всичко.

Публикуваме написаното от Савина Топурска без редакторска намеса:

Може би почти всички в тази група знаете как се случи нейното създаване, както и организацията на всички наши доброволни дейности и безвъзмезден труд.

За да бъде всичко това възможно аз търсех постоянен контакт с безброй доброволци и разбира се с община Благоевград. Припомням, че Координационният център към общината беше създаден с около 20 дни по-късно от създаването на тази фейсбук група и след пристигането на първите 30-50 бежанци в града. Основният човек, с когото комуникирах през всичкото това време в Координационния център беше Виктория Милкова. С нея водихме чести разговори за това как и къде да настаняваме новопристигналите, както и разрешавахме битови проблеми от всякакъв регистър.

В петък следобед Виктория Милкова бе уволнена, тъй като сред бежанците имало недоволни от нейните грижи. За тези, които не познават Виктория ще кажа следното – Виктория Милкова е жената, която остави собственото си дете с температура, за да отиде да чака през нощта семейство с бебе. Тя обикаляше хотелите и квартирите с бежанци през почивни дни, отпуск и болничен, само и само, за да помогне. Тя съпреживяваше всичко забравяйки себе си.

Това решение от страна на г-н Кмета ме натъжи, тъй като с нейното уволнение се наруши баланса и в моя доброволен труд. Обидена съм на въпросните украинки между, които има и такива, които Виктория прибра от улицата и им намери подслон. Същите проявяват непремерен тон и към мен. Нищо, че за рождения ден на една от тях изпратихме торта-изненада… и подарихме лаптоп за децата й.

За това днес взех решението да прекратя своята доброволческа дейност за бежанците в Благоевград. Ще спра поддържането на тази фейсбук група, както и ще прекратя организирането на пункта за вещи втора употреба. По повод уроците по български език – приветствам всички бежанци, които ги посещават да разговарят с преподавателите си, за да разберете как и до кога ще продължат заниманията.

Изразявам своите безкрайни благодарности към всички, които от началото на март месец са активни в доброволчеството с труд, време и дарения. Нека всеки да се чувства свободен да продължи своето дело както намери за добре.

Аз повече няма да съм доброволец, за това моля, който има някакви нужди да се обръща към служителите в Координациония център на общината и неговият отговорник Мирослав Кюпов. По повод социалните жилища – не знам кога ще бъде преместването, нито причината за забавянето.

Прегръщам всички украински бежанци и доброволци, с които имаме топли и искренни взаимоотношения! Оставам в контакт с всички вас! Благодаря ви за разбирането! Пожелавам си, тази война да ни научи да бъдем хора, защото жертвите са прекалено много…“

Дали действително въпросната служителка е присвоила средства от даренията или е станала жертва на нечии претенции, най – вероятно ще разберем съвсем скоро. Дотогава оставяме на Вас, нашите читатели, да прецените кой е крив и кой е прав във въпросната история!

2 thoughts on “Скандали и недоволство на украински бежанци, доведоха до уволнението на общинска служителка в Благоевград

  1. Хохлите са циганите на света! Индийците са по-малко цигани от хохлите и мястото им е вън от България! За съжаление всички забравиха събитията от 2014 и 2015 година, когато същите хохли убиваха и изгаряха БЪЛГАРИ в Украйна и и по-точно в Одеса, как забраниха Българският език и унищожиха най-старото БЪЛГАРСКО училище там…..забравихме как сегашните „майки“ тогава охотно се снимаха и правеха клипове как изработват запалителни коктейли и се радваха, че „москалята“ ще ги пращат в гроба, а тогава тук всички ние, включително и разни рокерски клубове ги гонехме от страната си…….ЗАБРАВИХМЕ….ЗАБРАВИХМЕ инж. Иван Милев убит в Одеса……забравихме……..а сега същите тези „майки“ имат постоянно изисквания сякаш те са домакините а ние сме „бежанците“…….и нека не забравяме, че за бежанците има изградени лагери и не ги настаняват в хотели по морето и в зимните курорти!!!! МАЙНАТА им на всички хохли и техните подръжници в България!!!

  2. Г-жо Топурска много сте се заблудила относно въпросната Виктория Милкова.По голяма измамница не съм срещал в живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *