Нова мода – смърт срещу 2 лв.! Специалисти алармират: „Най-якото забавление” за деца между 12-14 г. от Благоевград е да вдишват райски газ, а последствията може да са фатални

ТОП НОВИНИ

Употребата на райски газ е свързано с опасни странични ефекти, като халюцинации, силен световъртеж, гадене и повръщане, неврологични увреждания… фатален край. За това алармира председателят на общинския съвет по наркотични вещества Магдалена Рахова и се обърна за съдействие към директорите на училищата в областта. Конкретният повод за срещата между началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, експерти и директорите бяха предстоящите кампании за националното външно оценяване в 4 клас и държавните зрелостни изпити в 12 клас.

Във връзка с тревожната тенденция все повече ученици да дишат райски газ като „средство за забавление” и постъпили за това сигнали от Министерството на вътрешните работи от няколко общини, началникът на РУО коментира, че е счел за необходимо  актуална информация да бъде сведена до знанието на директорите . Затова Ив. Златанов покани на работното съвещание и представители на общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград. Целта е посредством директорите информацията за изключително опасните последствия /краткотрайни и дългосрочни/ от  употребата на райски газ да достигне до учителите във всичките училища в Пиринско. Респективно педагогическите специалисти да запознаят и обяснят на учениците опасното влияние и ефекти на новата мода.

„Поради получени множество сигнали не само от училища, а и от полиция и прокуратура за все повече случаи на употреба на райски газ от ученици, предприехме няколко мерки. Едната от тях е вие да бъдете запознати с най-важните въздействия на райския газ. Ще получите самата информация и като текст, и като презентация, за да достигне до учители, а оттам и до учениците в часове, в които вие решите. Тази практика показва добри резултати. Знам, че има училища, в които този проблем не съществува, но в други е много голям”, обърна се към директорите М. Рахова. В потвърждения на думите си, че практиката за предоставяне на информация и разясняване работи, тя разказа как преди години се разпространявала нова дизайнерска дрога, наречена „течен сапун”. След проведена кампания с активното участие и на образователните институции  „предлагането” на въпросната дрога по дискотеките рязко секнало и към момент в общинския съвет по наркотични вещества няма информация за такива случаи.

Притеснителен, а и граничещ с парадокс е фактът, че  диазотният оксид (известен като райски газ) се продава свободно в търговските обекти и в дискотеката за целенасочено вдишване с цел забавление. По своята същност продуктът има медицинско предназначение, използва се при анастезии и не е включен в забранителния списък, защото, както изтъкна специалистът, има краткосрочен ефект. Непълнолетни свободно си купуват райски газ, чиято цена е повече от достъпна – към 2 лв. за пълнител. Самата газ често се изкарва от пълнителите със специална машинка, която също се продава свободно и наподобява пластмасова помпа. Машинката всъщност е предназначена за пълнене на балони, но тийнейджърите сменят предназначението й, като просто смучат газта направо от накрайника и само секунди по-късно изпадат в светкавична еуфория.

Че  мнозина ученици, и то на възраст 12-14 години определят райския газ за „най-якото си забавление”, споделиха макар и неофициално пред репортер на „Струма” шестокласници. Те разказаха и как неотдавна тяхна съученичка, очевидно за да „блесне  пред класа”, им показала клипче със самата нея. Момичето се „похвалило”, че първо пило уиски, после се надрусало с райски газ. На кадрите се виждало как шестокласничката се въргаля по земята, смее се неадекватно, после крещи, а накрая според гледали видеото припада.

А иначе тийнейджъри с „вещина разясниха”, че вдишването на райски газ обикновено става на групички. Първо се поема например от две деца, като други две ги пазят да не тръгнат нанякъде. След това се разменят и „освестилите се  помагат” на другите да се забавляват, без да си дават сметка, а и да са наясно с последствията и въздействието върху организма. 

На база на направено проучване М. Рахова акцентира и разясни 15 от най-опасните странични ефекти на райския газ.

„Губи се координация и ориентация и за около 2-3 минути човек няма представа къде се намира. Съществува и много голяма опасност от халюцинации и в такива случаи децата наистина не усещат, че са в реалния свят. Не знаем какво могат да направят. Халюцинациите са реални, затова се стига и до актове на свръхагресия, тъй като при такива халюцинации човек вижда и мисли, че има заплаха срещу себе си”, обясни специалистът. Пряка опасност има и при изпълняване на рутинни дейности като слизане по стълби, пресичане на улица… Хората под въздействие на такава субстанция може да са опасни не само за себе си, но и за околните.

Райският газ може да повлияе на налягането в средното ухо и да причини световъртеж. Това най-често се свързва с усещане на нестабилност, а дори човек да е седнал или легнал спокойно, усещането е, че всичко около него се движи. Често срещан страничен ефект е и гаденето и повръщането. Обилното повръщане води до бърза загуба на телесни течности и електролити и рязко спадане на кръвното налягане, което също може да предизвика световъртеж.

М. Рахова обърна внимание и на един от най-разпространените  симптоми – болки и подуване на корема. Това не е само субективно, защото вдишването на райски газ повишава обема на газовете и в червата. Стигайки до лекар обаче децата премълчавали, че са вземали райски газ, което затруднявало и самото диагностициране. Същото се отнася и до високата температура и треска. И за да бъде избегната погрешна диагноза като остра вирусна инфекция (в това число и Covid-19), или бактериална инфекция, лекарят трябва задължително бъде информиран дали детето е вземало райски газ.

Много сериозно последствие е и дефицит на витамин В12. Той единственият от всички витамини, който съдържа метален йон (кобалт) в ядрото си и затова се нарича кобаламин. От друга страна, кобалтът може да се свърже с други йони и затова съществуват 4 различни форми, важни за човешкото здраве. Според редица клинични изследвания райският газ води до отцепването на кобалта от B12 и така го деактивира. Ето защо приемът на райски газ е опасен за хора с ниски серумни нива на витамина, които могат да развият различни хематологични и неврологични симптоми.

 Не по-малко опасни и сериозни са странични ефекти като мегалобластна анемия, хиперпигментация на кожата, силна умора и затруднено дишане, забавен пулс.

„Райският газ може да увреди костния мозък, където се образуват кръвните клетки. Освен мегалобластната анемия, при която са увредени червените кръвни клетки, се наблюдава и намаляване на количеството бели кръвни клетки (левкоцити). Именно те са свързани с имунната система и ни помагат да се справим успешно с вируси и патогенни бактерии”, алармира председателят на общинския съвет по наркотични вещества и подчерта, че освен към пристрастяване, райският газ в реакцията с други вещества като канабис, алкохол могат да провокират още по-тежки странични ефекти. Най-опасни са халюцинациите, маниакалното поведение, самоагресията чрез опити за самоубийство…

Вдишването на райски газ може да доведе до фатален край, тъй като вследствие на халюцинациите и нарушената координация човек може да падне по стълби, да го блъсне кола, да се задуши заради липса на кислород…

Впечатление направи, че докато М. Рахова говореше в залата, събрала към 150 човека, цареше пълна тишина. Директорите внимателно слушаха, мнозина си водиха и записки, за да са подготвени и най-малкото да са наясно със симптомите, за да могат да реагират.

Думата поиска директорът на Гимназията по икономика Ася Бояджиева. Тя бе категорична, че за да се реши проблемът, трябва да се вземат кардинални мерки, а именно Министерството на здравеопазването да реагира и да забрани продажбата на този артикул. „Защото когато райския газ не бе свободно достъпен в т.нар. табачета, проблема го нямаше. А сега свободна продажба?! Просто това е пътят и смятам, че ще бъде кардинално успешна мярка”, заяви директорът на ПГИ. 

В отговор М. Рахова изтъкна, вече са направили постъпки за това. Изпратили са писма до националния съвет по наркотични вещества и до Министерството на здравеопазването с искане за законови промени – ограничаване продажбата на райски газ на лица под 18 г. и ако е възможно неговата максимална забрана по принцип. „Много добре знаем, че ако една държава реши, проблемът с наркотиците няма да стои, но това е положението в момента и ние трябва да направим всичко, което зависи от нас”, заключи председателят на общинския съвет по наркотични  вещества.

Тя държеше да каже и друго важно нещо – за увеличаване на случаите и викове за помощ от семейства на деца в активна ученическа възраст, които вследствие на употреба на наркотици стигат до такова състояние, че се налага настаняването им на лечение. Такова се осъществява само в частни терапевтични общности, тъй като държавно няма и родителите заплащат. М. Рахова подчерта, че винаги са готви за срещи, обсъждания за решаване на проблеми и помоли директорите за съдействие при всички случаи, който достигат до тях.

 „Препоръчвам едно добро партньорство между всеки един от вас като представител на съответната институция и общинския съвет по наркотични вещества. Те са готови да дойдат на място и да окажат необходимата помощ по отношение разяснение на един или друг случай, препарат, който в определени моменти набира сила и оказва неблаготворно влияние върху детския организъм.  Апелирам да запознаете колегите учители, а и родители със създалата се ситуация, за да реализираме начинания и дейности и в крайна сметка с общи усилия да направим всичко, което зависи от нас за опазване живота и здравето на нашите деца”, обърна се към директорите началникът на РУО.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *