3-ма съветници – Ал. Анева, Р. Тасков и Хр. Ковачки, са рекордьорите с 5 мандата в ОбС – Благоевград

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Албина Анева, Радослав Тасков и Христо Ковачки са съветниците с най-голям стаж в местния парламент на Благоевград. И тримата са с място в пленарна зала вече пет мандата без прекъсване от 2003 г. до днес и през периода са работили с петима кметове – Л. Причкапов, К. Паскалев, Ат. Камбитов, Р. Томов и Илко Стоянов.

Албина Анева, която е юрист, за първи път влиза в ОбС от листата на БСП, след това бе съветник от „Движение 21“, а последния път се кандидатира с листата   на политическа партия МИР, която напусна още първата година на мандата и в момента е независима като общински съветник. Миналата седмица Албина Анева участва в учредяването на партията на Мая Манолова „Изправи се, България”, дори бе избрана в националния съвет и ще отговаря за структурите в Благоевград

„Станах съветник заради Лазар Причкапов. Той ме покани да съм негов представител в квота му в листата на БСП, с която  беше сключил коалиционно споразумение да го подкрепят на изборите  за кмет“, обясни Албина Анева и разказа: „Помня, че бях на трето място в листата. Изборите бяха след като Причкапов довърши частичния мандат на К. Паскалев, помните, че той отиде в Министерски съвет и в Благоевград се проведоха избори за кмет за довършване на мандата му.  Дотогава дори не съм се интересувала от функциите и работата на ОбС. Напуснах БСП през 1991 г., когато излезе Законът за деполитизация на органите на правосъдието, по това време бях прокурор и след това не съм се връщала в БСП. Винаги съм била кандидат за съветник от гражданска квота, с изключение на партията на Татяна Дончева  „Движение 21“, която учредихме заедно. От първия ми мандат като съветник досега не съм изневерила на левите идеи и  принципите на лявото политическо пространство, но докато Корнелия Нинова е председател, няма да се върна в БСП. В момента съм адвокат по три дела срещу нея – на Калоян Паргов, Кирил Добрев и Ралица Андреева, която атакува решенията на 50-ия конгрес на БСП. Откакто К. Нинова се появи на политическата сцена като лидер, аз съм с отцепниците, а истината е, че лошото управление на БСП нарои много леви партии“.

Но да се върна на първите години като съветник. Изобщо не исках да участвам в политиката, но още първия мандат разбрах, че ако в ОбС няма светла мисъл, градът няма да върви напред. За съжаление през последните мандати светлината става все по-слаба и не виждам особена градивност в работата на ОбС“.

На въпрос за кмета, с когото й е било най-лесно да работи, А. Анева е категорична, че това е Костадин Паскалев, но допълни, че точно с него е влизала в най-големи разпри. „Ако трябва да говорим за голям играч, консенсусен политик, който винаги може да намери подход за решаване на всяка ситуация, това е Паскалев. Никога не съм му била фен, но с него съм работила най-добре. Бяхме един срещу друг още на частичните избори за довършване на мандата му, когато той издигна Асийски като кандидат за кмет, а аз бях в инициативния комитет на Причкапов. Паскалев не показваше партийна пристрастност. Когато той се кандидатира за кмет след отказа на Причкапов да участва в изборите, аз подкрепих съперника му Р. Тасков. Към него бях поела политически ангажимент още преди Паскалев да реши да влезе отново в битката за кметския пост и изпълних подписаното споразумение. Тогава Тасков бе подкрепен от широка коалиция, в която имаше и леви хора, на първия тур той постигна сериозна преднина, но на втория нещата се обърнаха в полза на Паскалев“.

На въпрос кои са били най-тежките и напрегнати решения на ОбС за тези години А. Анева призна, че много са били такива и първото, за които си спомни, е влизането на големите търговски вериги в града по време на управлението на Причкапов. „Тогава трябваше да сринем спортната зала, за да се построи „Кауфланд“ и да се направи новата зала „Скаптопара“ в жк „Запад“. Напрежението беше голямо, тъй като търговците, които имаха малки магазинчета и се издържаха от тях, скочиха срещу стъпването на големите вериги. Но обикновените хора виждаха в тези вериги по- евтиния пазар на хранителни стоки. В града вреше и кипеше и трябваше да се вземе политическо решение, тъй като и двете страни имаха своите обосновани основания за исканията си. През призмата на годините съм категорична, че решението ни е било правилно за града. Друго важно решение на ОбС, което много напрегна местния парламент по време на управлението на Паскалев и имаше сериозен обществен отзвук, бе искането на Американския университет да купи земята под общежитията, построени върху общински терен. Дебатът беше много тежък, но решението бе за продажба. Пак в този мандат бе решението за промяна на централния водопровод и целият град беше разкопан, но резултатът е очевиден. С Паскалев се работеше добре, защото той имаше много опит, можеше да излезе от всяка ситуация и да предложи решение.

Сериозни бяха дебатите и за концесията на банята, както и за изграждането на тръбопровода за минерална вода до хотел „Езерец“ и до общинския плувен басейн. Времето показа, че вкарването на минерална вода в басейна е важно за благоевградчани“.

На въпрос дали прави планове да се кандидатира за шести мандат в местния парламент А. Анева призна: „Не съм решила. Има моменти, в които съм напълно отчаяна, че този град може да тръгне напред. За мен да съм общински съветник не е смисълът на живота ми, защото професията ми е на първо място. Единственото, от което ме е страх, е, че прекалено много хора, които нямат понятие от управление и правилни за града решения, се упражняват върху бъдещето на Благоевград. Хора без потенциал и опит в политиката. Много залагам на младите и съм готова да отстъпя мястото в ОбС на младо компетентно попълнение, на хора, обичащи града и готови да работят за обществото, а не за себе си. Хора, които не мислят, че да си общински съветник е професия“, заключи А. Анева.

Радослав Тасков за първи път става съветник от „Граждански съвет за Благоевград“. Преди да влезе в политиката заедно с баща си ръководи фамилния винпром. Три пъти се е кандидатирал за кмет на Благоевград – през 2002, 2003 и 2007 г. и винаги е бил издиган от инициативни комитети. Три пъти е избиран за председател на ОбС.

„Първият ми досег с политиката беше в края на 2001 г., когато покрай бизнеса бях поканен да оглавя „Българския Великден“ в Благоевград. Кмет тогава беше К. Паскалев, а гости на дискусията, която организирах, бяха външният ни министър Надежда Михайлова и други държавници от правителството на Ив. Костов“, разказа Тасков. „По онова време градът ни беше пред воден режим и покрай организацията на „Българския Великден“ ми станаха известни този и други проблеми на общината, които не съм забелязвал, фокусиран в собствения си бизнес. Липсата на питейна вода за града ме амбицира да обмисля сериозно евентуалното си включване в политиката като човек със самочувствието, че до известна степен е подредил собствения живот и е хубаво да направи нещо за града си, ако има възможност. И през 2002 г. се явих на частичните избори за кмет като независим кандидат, подкрепен от СДС. От този инициативен комитет се роди ядрото на гражданското сдружение „Граждански съвет за Благоевград“. Заради спецификата на изборния закон това сдружение винаги е ползвало две различни политически партии под формата на коалиция за изборите“.

На въпрос дали членува в партия Р. Тасков отговори, че в момента не е партиен член, а двете партии, в които е членувал, са ГЕРБ и ЕНП. За политиката, която следва, той коментира: „Дясното и лявото се размиха в последните години, тъй като проблемите са толкова много, че не могат да се разделят по партиен признак. Подкрепял съм леви инициативи и не ми пречи от коя страна идва една идея, когато е в полза на обществото. Групата ни в ОбС е от съмишленици, които не сме подвластни на партийни централи и взимаме решенията си единствено от разбиранията ни кое е правилно и кое не“.

На въпрос с кой от кметовете през изминалите почти 20 г- в местната власт е работил най-леко и с кой е имал най- сериозни конфликти Р. Тасков призна: „Най-лесно се работеше с Лазар Причкапов, независимо че двамата бяхме един срещу друг на балотаж като кандидати за кмет на частичните избори и независимо от различните ни разбирания по някои теми. При разговорите ни дадената дума означаваше нещо. Л. Причкапов беше човек, който като каже „да“ или „не“, означава точно това. И винаги успявахме да се обединим по важни за града идеи, като нуждата от язовир или газификацията на Благоевград, която се случи по това време. Както и навлизането на първите вериги като „Метро”, „Мr Brikolage”, „Техномаркет”, „Технополис”, „Кауфланд”, които създадоха различен облик на града. Имали сме различия, и то е нормално, но до ден-днешен с него запазихме добри чисто човешки отношения и се чуваме по проблемите на града. Със сигурност той в голяма степен е повлиял на изграждането ми като политик, но в тази посока съм се учил от всички кметове, с които съм работил, особено от Костадин Паскалев и Атанас Камбитов. От Паскалев ми остана навика всичко да чета и винаги да съм подготвен по темите, които подлежат на дискусия, а с Камбитов имахме близки виждания как трябва да се развива градът, говоря за изграждането на закрития плувен басейн, за санирането… Накрая диалогът помежду ни се наруши, но през повечето време в работата имаше синхрон и аз не смятам, че това е лошо, както се опитват някои хора да извъртят нещата. С всички кметове работя леко, защото не искам нищо от тях, освен взаимно зачитане и уважение между институциите“.

Попитан за най-трудните решения, които е гласувал като съветник, Тасков отбеляза, че това са онези решения, които касаят много хора, като вдигането на данъци или поемането на дълг. „Защото, от една страна, си наясно от нуждите на общината като институция и планове на кметския екип, а от друга, знаеш, че то ще повлияе на изключително голям брой хора и си задаваш въпроса имаш ли право да взимаш такова решение от тяхно име. За гласуваните решения не съм имал колебания, че са били правилните, но за някои съм се чувствал постфактум излъган. Като съгласието ни (подчертавам, че го смятам за правилно) да се прекара минералната вода до хотел „Езерец“ и общинския басейн. Почувствах се подведен и излъган, защото пред мен бе поет ангажимент, че асфалтовата настилка няма да се нарушава, като ме увериха, че ще се работи с „къртица“. Това всички знаем, че не се случи. И второто в този проект е, че първо водата трябваше да отиде в басейна и след това в частния хотел, а то стана обратното. И когато ми се налагаше да отговарям защо сме взели това решение, за което водещото наистина беше общинският и обществен интерес, аз нямах отговор. За други подобни решения не се сещам, но има  решения на мнозинството, в което и аз съм участвал, с които се спряха важни за града инициативи. Като ПУП-а за болничния комплекс по време на управлението на К. Паскалев, което сега смятам, че е трябвало тогава да подкрепим, защото ако се беше случило, днес може би щяхме да разполагаме с по-модерна болница, добър бизнес център и хотел в този район. По същия начин се спря проект за изграждане на подземен паркинг на площад „Македония“ пак по същото време, а сега считам, че е трябвало да го подкрепим“.

На въпрос дали смята да се кандидатира за шести мандат като съветник Р. Тасков разкри: „Много сериозно го обмислям дали въобще да продължа с политиката. Не защото съм уморен. Последните няколко години смятам, че е дошло време да се отдам само на бизнеса си, защото усещам, че поколението, което идва след мен, се ориентира по-скоро в сферата на политиката и никой не се интересува от бизнес. А бизнесът е хранил нашето семейство през всичките тези години, не политиката“, заключи Р. Тасков.

Третият рекордьор с 5 мандата в ОбС – Благоевград е Христо Ковачки, който е един от първите частни хотелиери и ресторантьори в града. Преди време той взе на концесия градската баня, но после я прехвърли на сестра си.

В първия си мандат като общински съветник Христо Ковачки влезе като независим кандидат. Следващия мандат се кандидатира и влиза в местния парламент през политическа партия “Земеделски народен съюз“, като вкарва още двама съветници – Мила Коновска и Йорданка Стойчева. На местните избори 2011 г. бизнесменът става съветник през ПП „Земеделски народен съюз“, отново в група с Йорданка Стойчева. Четири години по-късно Ковачки отново е избран за съветник, този път от ПП „Народен съюз“, като вкарва и втората в листата Злата Ризова. Настоящият пети мандат той е в местния парламент като представител на местна коалиция ПП „Обединена социалдемокрация” (ПП ОСД, ПП ЗНС)./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *