Радев: КЕВР и „Булгаргаз” най-сетне да обявят цените на газа

България ПОЛИТИКА

Бизнесът, топлофикационните дружества и хората са в неизвестност, каза още той

„Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен“. Това заяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Чехия.

Припомняме, че по-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Кирил Петков е договорил с Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на „Газпром“, като се очаква оставките да започнат от юни.

„Не мога да коментирам тази сделка преди да имам точни параметри за нейните измерения, но е важно правителството да търси най-изгодните условия за България. Тук става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките, както и за възможност българският бизнес, топлофикацииите и потребителите да прогнозират своите разходи”, каза още Радев. 

И добави: „Затова призовавам КЕВР и „Булгаргаз” най-сетне да обявят цените, защото бизнесът и топлофикациите работят в неизвестност”, добави той.

Днес продължава официалното посещение на президента Румен Радев в Чехия. То е по покана на колегата му Милош Земан. Програмата на Радев във втория ден от визитата му започна с откриване на Чешко-български бизнес форум, в който участват и наши компании от секторите енергетика, машиностроене, отбрана, сигурност, както и хранително-вкусовата промишленост. 

По-късно държавният глава се срещна и с българската общност в Прага. По официални данни в Чехия живеят около 17 хиляди българи.

„За мен е огромно удоволствие и чест да бъда днес сред представителите на една от най-многобройните български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да пазите нашите култура, традиции и език”, каза той.

„Искам да ви предам и най-добри благопожелания от президента и министър-председателя на Чехия. Имахме пълноценни разговори с тях вчера и се чувствам горд, че съм българин, защото оценката за вас е изключително висока”, посочи Радев.

„Най важното е, че вие не само успявате да съхраните българската култура, но и индивидуално, като личности, вие помагате изключително много на България да развиваме отношенията ни с Чешката република”, добави той.

Президентът откри и реализираният през последните 10 години стокообмен с Чехия. „Той вече надхвърля 1,7 млрд. евро. Ръстът му се измерва с двуцифрени числа. Това означава много и вие несъмнено, с начина на вашата работа и доверието, което предизвиквате, допринасяте за този успех”, коментира той./nova.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *