Църквата чества Светите равноапостоли Кирил и Методий

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

На 11 май църквата отбелязва празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Първи известия за празнуването на братята Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина намираме в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 година на Неофит Рилски. 

През 1857 година денят на Светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград заедно със служба и за Свети Иван Рилски. От страниците на „Цариградски вестник“ от 26 април 1858 година будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват вместо „Три светии“ „Св. Св. Кирил и Методий“ като училищен празник. 

От 1863 година 11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. През 1892 година в Русе Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва „Върви, народе възродени“.

През май 1901 година учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към стихотворението. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от държава и църква, вече се чества на един ден – само на 24 май.

След 1969 година се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече имаме два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). В годините на засилен интерес към историческо ни минало и преоткриване на важни моменти, свързани с периоди на възход на българската държава, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. 

След повече от един век – през 1980 година, това признание идва и от папа Йоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *