Радев от Чехия: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА СВЯТ

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев след като проведе среща на „четири очи“ с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани, предава БТА.

Кадри от официалната церемония по посрещането на Румен Радев в Прага вижте във видеото.

Радев каза, че войната руши утвърденият международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг, каза Радев.

Президентът допълни, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Призивите за прекратяването на сраженията и насърчаването на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици, отбеляза българският държавен глава.

И България и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев. Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи, допълни Радев.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *