Задържаха рекордно количество цигари без бандерол на ГКПП Кулата

България

13,3 млн. къса цигари задържаха митнически служители при проверка на влизащ през ГКПП Кулата камион.

Задържаното количество е рекордно при случаите, установени от митническите органи на границата с Гърция, за последните десет години, съобщиха от пресцентъра на агенция „Митници“


13,3 млн. къса цигари задържаха митнически служители от ТД Митница София при проверка на влизащ през ГКПП Кулата товарен автомобил. 


На 6.05.2022 на входящо трасе на ГКПП Кулата  на база „анализ на риска“ митнически служители селектират за проверка  товарен автомобил с българска регистрация, идващ от Гърция. Според транспортните документи в товара се превозват „бягаща пътека и части“ за получател в България. Камионът е пломбиран с гръцка митническа пломба, целяща да заблуди проверяващите, че стоката е без общностен статут и пътува под митнически режим. Представена е и транзитна декларация на хартия,  за която при проверка в митническата информационна система инспекторите установяват, че не регистрирана, т.е. такъв документ не съществува. 


При извършена физическа проверка митническите служители констатират, че само малка част от кашоните в близост до вратата на товарния отсек съдържат възглавници, а останалите са с цигари марка “Davidoff” без бандерол. Задържани са общо 13 300 000 къса или 665 000 кутии, разпределени в 1330 кашона.


По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора на Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич. Деянието е квалифицирано по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. чл. 234, ал. 1 от НК.

Разследване продължава под надзора на прокуратурата.
Задържаното количество е рекордно при случаите, установени от митническите органи на границата с Гърция за последните десет години, както и най-голямото, открито на българска граница от 2018 г. насам.

Пазарната стойност на задържаните нелегални цигари е 3 657 500 лева, като само дължимият акциз възлиза на 2 364 075 лева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *