Половината от първата група украински бежанци в Благоевград си тръгнаха за Полтава

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОП НОВИНИ

Част от първата група украински бежанци, които намериха убежище в Благоевград, си тръгнаха. Две жени и три деца, които бяха настанени на базата на ЮЗУ на Бачиново, са предпочели да се върнат обратно в родината си.

„Първо си тръгна жена с двете си деца, а днес си тръгна още една, аптекар по професия, заедно с 16-годишния си син. Причината е, че искат да са с техните близки – съпрузи и възрастни родители. Обясних им, че войната не е приключила и най-вероятно ще е продължителна. Те осъзнават риска, който поемат, но считат, че в техния град Полтава ситуацията е спокойна, и решиха да се приберат. Украинците подържат връзка с техни сънародници, които ги информират за осигурени коридори.

Водеща е емоцията, мисълта за близките, никого не можеш да задържиш насила”, каза за „Струма“ бившият областен управител Николай Шушков, който преди месец и половина с помощта на ротарианската организация осигури подслон на 12 бежанциот Полтава след 6-дневна спасителна евакуация. Така към момента групата, останала в Благоевград, е почти наполовина, след като 5-има си тръгнаха. На тяхно място е пристигнала майка с две деца от Херсонска област, която е настанена в базата на ЮЗУ на Гергьовден.

Ситуацията с украинските бежанци се очаква да се усложни след 31 май, когато приключва правителствената програма за помощ, която осигуряваше по 40 лв. за нощувка и един храноден на лице, подало молба за предоставяне на закрила. Помощта бе предоставена във връзка с Директивата за временна закрила, която дава възможност на бягащите от войната да бъде предоставена незабавно временна закрила в ЕС, което дава право на пребиваване, достъп до пазара на труда, достъп до жилищно настаняване, социално подпомагане, медицинска или друга помощ и средства за издръжка.

Средствата по програмата се превеждаха на хотелиерите, като освен подпомагане на бежанците от войната в Украйна програмата целеше частично подпомагане на туристическия бизнес чрез използване на местата за настаняване и за осигуряване на заетост. След изтичане на програмата и започване на летния сезон бежанците ще напуснат хотелите по морето и ще бъдат настанени в държавни почивни бази или пренасочени към хотелите в зимните курорти. В община Банско имат готовност да приемат украински бежанци от порядъка на 2000-3000 души, но при гарантирани плащания.

„Нормално е да подадем ръка и на колегите си по морето, и на украинските бежанци. Това ще е допълнителна глътка въздух за нас в сезон, в който има по-малко туристи в Банско. Но най-важно е да се гарантират плащанията, защото печалбата за хотелиерите е като горивото за самолетите – няма ли гориво, летателните машини падат”, заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

В Благоевградска област са настанени 1940 украинци, според последната информация на областната управа от миналата седмица. Най-много са в община Банско – 1400, в Разлог – 181, в Благоевград – 145, в Гоце Делчев – 112, в Сандански – 48, в Петрич – 32, в Гърмен – 18, и в Симитли – 4. Община Благоевград е единствената в страната, която ще настани украински бежанци в новопостроени социални жилища, в които няма да плащат наем. Те ще получат спално бельо и посуда за готвене, като храната и комуналните разходи за ток, вода, интернет са за тяхна сметка. Настаняването на украинците трябва да започне този месец./stuma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *