Пенсиите за месец май ще се изплащат между 9-то и 20-то число на месеца

България

Изплащането на пенсиите за месец май ще се извършва между 9-о и 20-о число на месеца, а от 3 май още 7000 души получават ваксинационна добавка.

 Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за май т.г. започва от днес – 9 май (понеделник) и ще продължи до 20 май (петък), като по-късния старт на изплащането е заради празниците. 

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на днес – 9 май 2022 г., съобщават от НОИ, предаде БГНЕС.

Едновременно с пенсиите отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите – т. нар. „ковид добавка“ от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г. и общата сума от пенсии и добавки от декември 2021 г.

Допълнителна сума от 75 лв. се изплаща еднократно на правоимащите лица, независимо от вида и размера на пенсията им или от тяхната възраст. Тя не е част от пенсионното плащане. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *