Премиерът Петков и министри заминават на работно посещение в САЩ

България ПОЛИТИКА СВЯТ

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на работно посещение в Съединените американски щати на 9 и 10 май, съобщават от Министерски съвет.

Той ще бъде придружен от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Кирил Петков ще участва в лидерска среща във Вашингтон, по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген. Срещата е ключова инициатива на Конференцията, утвърдена като един от най-значимите международни форуми по въпросите на външната политика и сигурността. Посещението е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори.

В рамките на визитата си във Вашингтон министър-председателят Кирил Петков също ще проведе разговори с високопоставени представители на правителството на САЩ и с президента на Световната банка Дейвид Малпас, за да утвърди партньорството на България със САЩ и международната общност. Във фокуса на разговорите ще бъдат мерките за енергийна независимост и сигурност на България след прекратяването на доставките на газ от „Газпром“.

Премиерът ще постави въпроси от дневния ред на България в контекста на руската агресия в Украйна, вкл. запазване и утвърждаване на българския суверенитет в енергетиката, отбраната и инвестициите./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *