Каримански: Ще обмисля дали да участвам отново в надпреварата за БНБ

България ПОЛИТИКА

Любомир Каримански ще обмисли дали отново да се впусне в надпреварата за управител на БНБ. Това обясни депутатът от „Има такъв народ” в студиото на „Събуди се”.

„Чувствам се полезен и в Комисията по бюджет и финанси. Доколкото аз съм информиран, темата за БНБ не е обсъждана. Процедурата може да започне, ако депутат или член на Комисията иска да бъде включена в дневния ред. Не очаквайте това да направя аз”, добави той.

Каримански отправи критика към финансовия министър относно влизането на България в еврозоната. „В коалиционното споразумение много ясно е записано, че ние трябва първо, в рамките на коалицията, да обсъдим възможността за влизането ни в еврозоната и начина, по който това ще се случи. След което да го подложим на широк дебат”, посочи той.

Според него едно от най-важните неща е необходимостта от анализа „разходи-ползи”. „Не виждам такъв – няма. На страницата на Министерския съвет стои планът, който е внесен като проект през 2021 г. В него няма такъв анализ и доста други неща, които са необходими за целия процес на присъединяването. Както и на това какви стъпки ще се предприемат”, добави още депутатът.

Проблем за Каримански се оказа фактът, че в рамките на заседанието на Министерския съвет беше внесено предложение за разглеждане на доклада за еврозоната. „Много е важно, когато сме коалиционни партньори, да бъдем абсолютно истински такива и да обсъждаме нещата в коалицията. И ако ние не сме ги обсъдили и изведнъж в дневния ред се появява такава точка – как може да си го обясним. Дори не сме информирани, че ще бъде вкарана”, добави той.

Според него това е решено еднолично от Министерството на финансите. „Най-вероятно този план, тъй като не е качен на страницата, както е необходимо да има публично обсъждане, вероятно се разчита на стария план”, коментира още председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Червената линия, която би извадила „Има такъв народ” от коалицията, Каримански посочи, че е Северна Македония. /nova.bg, сн: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *