Минчев: Предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна е тежко политическо решение

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

„Не мисля, че в настоящия момент падане на правителството е добър вариант”, допълва той

„От „Продължаваме промяната” ще гласуваме за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Това е тежко политическо решение, което се налага да вземем”. Това коментира пред журналисти председателят на Народното събрание Никола Минчев.

По думите му самата ситуация в света е тежка и съответно налага вземането на тежки решения.  „Трябва да изберем между така наречения неутралитет или да покажем, че ние сме част от демократичния развит проспериращ западен свят”, посочи Минчев.

Според него поисканото от президента на Украйна Володимир Зеленски – ремонт на техника в „Терем” и „Авионамс”, е най-подходящото като помощ. „Ако можем да помогнем по този начин, мисля че би било много добре”, каза още Минчев и добави, че ако от това има нужда украинската страна, а ние можем да ѝ помогнем по този начин, би било отлично.

По думите на председателя на парламента има политици, които се заиграват с притесненията на хората, породени от факта, че в близост до страната ни се води война.

„Трябва да е ясно, че предоставянето на военно-техническа помощ не означава въвличане във войната. Ако означаваше, то тази война щеше да се води в момента между много държави, но това не е така-тя се води между две държави”, подчерта той.

На въпрос дали подкрепата ще доведе наистина до излизане на БСП от управляващата коалиция, Минчев посочи, че мисли и се надява, че БСП няма да излезе. „Не мисля, че в настоящия момент падане на правителството е добър вариант за страната”, уточни той.

Според него ще се намери такова решение, което да отговори и на вижданията на БСП. Не мисля, че ако помогнем с това, което поиска господин Зеленски, ще бъде акт, който БСП ще разчете като мотив за излизане от коалицията, коментира още Минчев.

Той допълни ,че „Продължаваме Промяната” ще гласува за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна и оттам нататък ще се види какви точно са възможностите и какво ние можем да предоставим.

„При всички положения ще стигнем до разглеждане на проектите на решения и залата ще реши”, заяви председателят на Народното събрание./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *