ЕС финализира решение за поетапно спиране покупките на петрол от Русия

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА ПОЛИТИКА

Европейският съюз финализира решение за прогресивно спиране на покупките на петрол и петролни продукти от Русия, за да я накаже за нейната война в Украйна. ЕС ще обяви идната седмица график и нови мерки, заявиха няколко европейски източници, предаде Франс прес.

„Има политическа воля да бъде преустановено купуването на петрол от Русия и ние ще имаме следващата седмица мерки и решение относно прогресивно изтегляне“, заяви европейски представител.

Европейската комисия се очаква да постави на масата на преговорите предложение за ембарго с преходен период до края на годината, заяви друг европейски дипломат.

Решението не е лесно за прилагане заради две трудности – две страни – Унгария и Словакия, зависят от руски петролопроводи. Те нямат излаз на море, нито пристанища и не са свързани с никакъв европейски петролопровод. Трябва да се построят инфраструктури или да се намерят алтернативи.

Освен това европейските решения не трябва да доведат до глобален скок в цените на петрола, което ще е контрапродуктивно.

ЕК е водила през уикенда дискусии със страните членки, които са най-засегнати от подобна мярка, както и със САЩ, с Международната агенция за енергия, за да финализира предложението си пред 27-те.

Въвеждането на ембарго върху руския петрол трябва да бъде одобрено от всички страни членки.

Утре по време на среща на министрите на енергетиката на страните членки в Брюксел е предвидена първа дискусия по въпроса, но не се очаква никакво решение, защото ЕК все още не е представила предложенията си за нови санкции срещу Русия. Шести пакет от европейски мерки, подготвяни от ЕК, ще вземат на прицел петролния отрасъл на Русия, а руската банка „Сбербанк“, която представлява 37 процента от пазара, ще бъде изключена от системата Суифт, казват дипломатически източници.

Русия изнася две трети от петрола си в ЕС. През 2021 г. тя е доставила 30 процента от суровия петрол и 15 процента от петролните продукти, купувани от ЕС. За вноса на руски петрол се плаща от ЕС 80 милиарда евро, докато за природен газ ЕС плаща 20 милиарда евро, заяви в средата на април дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

Основните вносители на изкопаеми горива от Русия – газ, суров петрол, петролни продукти и въглища  – са Германия, Италия, Нидерландия и Франция. Ембаргото върху въглищата бе решено на 7 април и ще влезе в сила в началото на август./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *