Председателят на ОбС Радослав Тасков: 9 от 10 човека имат резерви за поемането на дълг за парк Бачиново

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков даде редовната си пресконференция, на която представи дневния ред на предстоящото заседание на местния парламент, насрочено за 29 април от 09.30 часа. Той обясни, че сериозен дебат очаква да се получи по точката, свързана с предложението за провеждането на референдум по темата за поемането на дългосрочен дълг за парк Бачиново.

„Провеждането на референдум е свързано с много голям разход. Надявам се, че утре вносителите ще представят своя план-сметка и ще обяснят от къде ще дойдат средствата за провеждането на такова гражданско допитване. Имам и конкретен въпрос към вносителите на това предложение – очакват ли 50 % от имащите право на глас да гласуват, за да може решението да бъде задължително“, попита Тасков.

Той уточни, че си е направил свое лично проучване, според което 9 от 10 човека не разбират защо трябва да се поема дълг за Бачиново и имат резерви към тази идея.

Относно газовата криза в България, след като Русия спря доставките на газ, Тасков коментира, че се очертава тежка ситуация, като най-голям проблем може да възникне ако в началото на следващия отоплителен сезон липсва газ. Той обясни, че е готов да подкрепи всяка инициатива, свързана с намирането на решение на проблема, особено що се касае до детските градини, яслите и социалните центрове, които се отопляват на газ.

Председателят на пропусна да коментира и темата, свързана с напрежението в кв. Еленово. „В дневния ред на утрешното заседание се предвижда обособяването на два регулирани поземлени имота. Има известно напрежение по темата. Веднага след избирането ми за председател, възникна напрежение във връзка с процедура от предишния кметски екип. Още тогава казах, че това е зелена площ. През годините хората са създали една облагородена територия и в мои разговори с новоизбрания кмет си говорихме, че трябва да се направи всичко възможно въпросно зелената площ да придобие необходимия статут. Във въпросната зона има частен имот, който се явява като причина – хората да мислят, че има нещо нередно. Запознавайки се с преписката, аз смятам, че има известни основания този проект да бъде разгледан още веднъж. Утре бих подкрепил предложение преписката да се върне в комисия и да се разгледа още веднъж“, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *