Благоевградчани пропищяха от великденските цени на основните продукти, замразеното пилешко би всички рекорди със 7,22 лв./кг, пресните картофи – 9,99 лв.

ТОП НОВИНИ

Най-скъпият Великден отчетоха живеещите в Пгозападна България, след като до събота цените на основните хранителни стоки неизменно вървяха нагоре и накрая стигнаха пикови стойности, близо 30% по-високи от миналогодишните.

При средна за страната цена на брашното от 1,76 лв., в Благоевград то бе с 1 ст. по-скъпо, което не е много голяма ценова разлика, но продължава да поддържа тенденцията градът да е един от най-скъпите в страната.

Яйцата от 29 ст. на едро бяха по-скъпи само в София, където домакините бяха принудени да ги купуват на 31 ст. В благоевградските хипермаркети вървяха с космическата цена от 35 ст. средно по големина кафяво яйце и единственото успокоение остана, че във Враца хората го купуват по 44 ст.

Изкуствено раздутите цени на олиото не трепнаха и по празниците. При 4,15 лв. литъра на борсата, в благоевградските квартални магазини търговците бяха поставили табелки 6,19 лв. Средната цена на олиото на този Великден в страната бе 6,12 лв.

Пилешкото месо се оказа неособено удачен заместител на традиционното агнешко, след като прясното пиле в навечерието на празниците поскъпна с още 50 ст. килото и стигна 7,24 лв., а замразеното незнайно кога пилешко би рекорд в Югозапада с цена от 7,22 лв./кг. Видимо и тук става въпрос за изкуствено надути цени, защото на борсата прясно пиле беше 6,00 лв.

С 1 ст., но пак над средните за страната стойности, бе и захарта, която по-оправните домакини купуваха за великденски козунаци. В Благоевград килограм бяла кристална захар вървеше по 2,23 лв./кг.

Агнешкото месо се оказа златно. След като само за седмица агнешкото бутче в Благоевград поскъпна с 3,75 лв./кг, на празниците цената му в месарниците стигна 25 лв. Цената на цялото агне се закова на 22,97 лв. – най-високата в страната, където средните цени бяха 21,63 лв.

Освен с десетки вицове за трапезата на Великден потребителите на социалните мрежи реагираха и със снимки находки – като на пресни картофи, пуснати в квартален благоевградски магазин срещу 9,99 лв./кг.

Благоевградчанка, живееща в Лондон, пък си направи труда да сравни цените на основни продукти с абсолютно същите у нас. Оказа се, че докато нашето брашно е 1,95-2,05 лв. за килограм, англичаните си го купуват по 45 пени, което е около 1 лв. Аналогични са съотношенията и на останалите стоки. Свински котлет, нарязан: 10,99 лв. в България и 3,99 лири в Англия; кашкавал – 19,59 лв. у нас и 4 паунда в Англия; зърнена закуска от една и съща марка – 4,59 у нас срещу 1,79 на Острова, сирене от конкретна марка – 9,39 лв. срещу 2,20 паунда в Англия, и т.н.

„Как живеете?“ – бе единственият коментар на гастарбайтерката под фотосесията й./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *