Поляните край старата църква в Горно Ораново събраха потомци от близо и далеч във втория ден на Великден

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ РЕГИОН СИМИТЛИ

За поредна година, във втория ден на Великден, когато започва и Светлата седмица, районът около старата църква „Св. Архангел Михаил“ в Горно Ораново се пълни с хора, а поводът традиционна среща на потомците от Горно Ораново.

Храм „Св. Архангел Михаил” е реставриран преди години със средства от общината и дарения от хората, направени са и пейки с маси, за да може хората да се събират там в делни и празник. Самата църква отваря врати за вярващите два пъти през годината – на Архангеловден и на Великден.

На Великден, традиционно, потомци на родове от Горно Ораново се събират там, откъдето са родители, баби и дядовци, за да запалят свещ за здраве и благополучие на големия празник – Възкресение.

И тази година миряни дойдоха да запалят свещ и да се помолят за здраве в един от най-старите храмове в симитлийска община – „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново.

Отец Спас отслужи Великденска света литургия, благослови всички и ги поръси със светена вода за здраве.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и много местни и гости спазиха и друга важна традиция, а именно борбата с великденски яйца.

Печени агнета, курбан и дълги трапези бяха подготвили вярващите, а отец Спас благослови храната, донесена от хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *