В Словения гласуват за парламент

ПОЛИТИКА СВЯТ

Тежка изборна битка в Словения. Словенците гласуват за парламент, а резултатите от вота ще определят дали управлението на страната ще продължи да бъде в ръцете на сегашния премиер – дясноцентристът Янез Янша. В Словения анализаторите определят изборите като „исторически“ и „ожесточени“.

За сегашния премиер Янез Янша изборната битка изглеждаше безпроблемна до януари, до влизането в политическия живот на Роберт Голоб. Лявоцентрист, без политически опит, но с огромна управленска биография. Голоб е смятан за един от най-успешните мениджъри в Словения. Дълги години заемаше поста директор на словенската енергийна компания. В началото на годината, обаче, той реши да създаде зелена партия, която по-късно беше преименувана на „Движение Свобода“.

Ако бъде избран, Голоб обещава да скъса с руската енергийна зависимост. Предлага развитието на зелена икономика, достигането на енергийна самодостатъчност, както и устойчива социална политика. 

Премиерът Янез Янша също обещава, ако остане на поста да скъса с руската енергийна зависимост. През последните два месеца Янша се превърна в един от най-големите защитници на Украйна. Той беше от първите европейски лидери, които посетиха Киев.

Най-добрият президент. Подкрепям го от 30 години и ще продължавам да го правя.

Ако партията на Янша спечели, той ще бъде премиер на Словения за четвърти път. Първият му мандат започва през 2004-та. Вторият – през 2012-та. През 2014-та Янша беше осъден на две години затвор за взимане на два милиона еврокомисиона от сделка за покупката на бронирани коли от финландска компания. Янша излежа 6 месеца затвор

Конституционният съд нареди нов съдебен процес, но до него така и не се стигне поради давност. След съдебните неволи през 2020-та Янша пое управлението на страната за трети път.

В доклад на американска правозащитна организация от тази седмица се посочва, че през 2021-ва демократичните стандарти в Словения са се понижили най-много в сравнение с другите държави в Източна Европа./БНТ, сн: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.