Честито Възкресение Христово! Хиляди благоевградчани занесоха от живия огън в домовете си (СНИМКИ И ВИДЕО)

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ТОП НОВИНИ

„Христос Воскресе“ – „Воистина Воскресе“ – този поздрав отекна в двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград точно в полунощ, а хиляди миряни, които преди това изслушаха Великденската служба, се наредиха, за да си вземат от Благодатния огън.

Във вътрешността на храма, в двора му, а и по околните улици, се виждат много млади и възрастни, деца и цели семейства, които в нощта на събота срещу неделя излязоха, за да засвидетелстват своята вяра и да си вземат от живия огън, който да отнесат в домовете си за здраве и благоденствие!

Тази година българска делегация не отиде до Ерусалим, за да вземе от Благодатния огън. От Светия синод заявиха, че заради неблагоприятни обстоятелства – страната ни няма да пътува до Ерусалим. Пламъкът от миналата година обаче се пази в параклиса на Светия синод, от където бе отнесен и по храмовете в цялата страна.

Великден, смятан за най-големия християнски празник, всяка година озарявa дома на българското семейство. Въпреки че по време на Коледните празници честваме раждането на Христос, той доказва, че е Син Божи именно, след като възкръсва на третия ден.

Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан, пише сайтът Българска история. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите.

По повод празника на 24 април от 11.30 часа на площад „Македония“ в Благоевград ще се проведе Великденски концерт на Биг Бенд Благоевград и ученици от НХГ „Св.св.Кирил и Методий“ – Благоевград, Музикално училище „Престо“, Вокално студио „Фа Диез“ и студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Екипът на Новинарска агенция Е-79 нюз честити Христовото Възкресение на всички свои читатели! Бъдете здрави, щастливи и обичани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *