Ракетен обстрел срещу Одеса взе жертви

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Децата, които се крият в бункерите на „Азовстал“ имат само една мечта – да видят слънцето. Това става ясно от видео, разпространено днес. Украинската страна обяви, че руските сили са подновили щурма срещу последните защитници на Мариупол, укрепили се в металургичния комбинат. Засилва се атаката и срещу друга ключова точка – Одеса. При ракетния обстрел срещу града има и жертви.

Ракети, изстреляни от бомбардировач Ту-95 над Каспийско море са поразили военна цел и две жилищни сгради в Одеса, съобщи украинската страна. Сред жертвите е тримесечно бебе. Двама загинали има и при обстрел срещу фронтовия град Золоте.

При Луганск украинските части се прегрупират на нови защитни позиции, за да запазят личния състав от интензивните руски обстрели, заяви местният губернатор. За тежки бомбардировки съобщава и губернаторът на Харков.

Руските сили твърдят, че са свалили украински боен самолет и са унищожили три украински хеликоптера при летище в Харков. Москва обяви, че в Харковска област нейни части са установили контрол над украински арсенал с хиляди тонове боеприпаси, включително западно производство.

Украйна обвини Русия, че е попречила на опит за евакуация на около 200 цивилни от Мариупол. Хората се събрали за тръгване, но руските части им наредили да се разпръснат.

Батеальонът Азов разпространи видео на жени и деца, които се укриват в бункери под металургичния комбинат в Мариупол. Не е ясна датата на заснемане. По украински данни там се намират стотици цивилни.

Украинският президент Зеленски заяви, че изказването на руски генерал за създаване на сухопътен коридор през Донбас чак до Молдова свидетелства за намерения на Москва да нахлуе и в други страни.

„Ще се защитаваме колкото е необходимо, за да провалим тази амбиция на Русия. Но всички страни, които като нас вярват в победата на живота над смъртта, трябва да се сражават заедно с нас. Те трябва да ни помогнат, защото ние сме първи по пътя на Русия, а кой е следващият?“, заяви Володимир Зеленски – президент на Украйна.

Русия обяви, че проверява данни в медийни публикации за присъствие в Западна Украйна на експерти по саботаж от британските специални части./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *