Опасна тенденция – увеличават се случаите на кражби с подправен ключ

България

Опасност по време на почивката ви за празниците! Полицията отчита нова тенденция в домашните кражби – все по-често крадците проникват в апартаменти чрез подправен ключ и все по-рядко – чрез взлом на входната врата. Добрата новина е, че от МВР се похвалиха с по-висока разкриваемост на престъпленията от този тип.

Има хора, които никога не са се сблъсквали с крадци. Но има и такива, като тази жена, в чийто дом цели четири пъти са влизали престъпници. Особено нагло последните два – самата тя е била вътре.

„Аз спя на дивана, отварям очи и виждам как покрай мен минават крака на непознат човек. И си спомням, че много ми се щеше да скоча, но се въздържах и в този момент телефонът ми звънна и чух как човекът излезе през прозореца на кухнята“, обяснява тя.

От СДВР отчитат, че броят на домовите кражби не нараства през първото тримесечие на годината. Прогнозите са, че след проведени успешни акции, чувствително намаление ще се усети през следващите три месеца. Наблюдават различни тенденции в поведението на контингента.

В по-голямата си част кражбите се извършват чрез набавянето на подправен или подбран ключ, с който се отключва самия заключващ механизъм. Първо време се извършва наблюдение на съответното жилище, с какъв заключващ механизъм е снабден. След това се закупува заготовка на ключ и я нагласят съобразно бравата, обяснява Марио Киричков, инспектор в СДВР.

Не малко са и случаите, когато крадците влизат през отворени ПВЦ прозорци.

Също така има и друг интересен момент – извършителите на този тип престъпление проверяват дали сме си заключили вратата. Затова нашият съвет да се поставят брави тип топка от външната страна, така или иначе ако сме забравили да заключим, да няма как да се влезе от вън, допълва Марио Киричков, инспектор в СДВР.

От СДВР съветват хората да бъдат бдителни за съмнителни лица, които не живеят в съответния блок, но го оглеждат или влизат във входа и звънят на различни звънци. Напомнят и друго – ако все пак в дома ви влезе крадец или дори само се опита да проникне, сигнализирайте незабавно органите на МВР./БНТ, сн: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *