Зеленски: Русия отхвърли предложението за Великденско примирие

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Русия е отхвърлила предложението за Великденско примирие, твърди президентът Зеленски. Украйна ще се нуждае от 7 милиарда долара месечно, за да се справи с икономическите загуби, които търпи заради нападението на Русия, каза Володимир Зеленски.

Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, за да се справи с финансовия дефицит в следващите месеци, Украйна трябва да получава безвъзмездни средства, а не заеми, за да не бъде претоварена с дългове впоследствие.

Според Световната банка щетите, нанесени по сградния фонд и инфраструктурата в Украйна, се изчисляват на повече от 60 милиарда долара. Киев ще получи поредните 800 милиона долара от Вашингтон. Критична остава ситуацията в Мариупол.

Москва твърди, че градът вече е превзет от руснаците, въпреки че в района на металургичния завод „Азовстал“ все още има украински военни и цивилни. Киев не потвърждава информацията за падането на стратегическото пристанище. По думите на защитниците на Мариупол те няма да се предадат. Официален коментар от Москва няма.

„На юг и на изток окупаторите продължават да правят всичко възможно, за да има поне някаква победа, за която да говорят. Събират сили, докарват още батальони в страната ни. Дори се опитват да започнат така наречената мобилизация в окупираните райони. Нито една от тези стъпки няма да помогне на Русия да спечели тази война. Те могат само да отлагат неизбежното – моментът, в който ще трябва да напуснат страната ни. И по-конкретно Мариупол.

Градът, който продължава да се съпротивлява на Русия. Независимо какво казват окупаторите. За съжаление Русия отхвърли предложението за примирие за Великден. Това много добре показва как лидерите в тази страна гледат на християнската вяра, на един от най-радостните и важни празници“, заяви украинският президент Володимир Зеленски./БНТ, сн: ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *