Радев: България трябва да предостави каски и бронежилетки на Украйна

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да продължи да помага на Украйна в рамките на своите възможности. „За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, които в момента са в зоната на военни операции. Това изисква внимателно и отговорно отношение. България трябва да предостави средства за индивидуална защита – бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити, подчерта държавният глава Румен Радев пред журналисти.

По думите на Радев, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е изразил удовлетвореност и дълбока признателност от помощта и ролята на България.

ADVERTISINGЗа спасените български моряци от „Царевна“ край Мариупол, държавният глава беше по-лаконичен и посочи, че е „най-важното, че нашите моряци са се върнали живи и здрави. Ние сме благодарни на всички – както на българските институции, така и на украинската, и на руската страна„, подчерта Радев.

Радев отвърна и на критиките на президента на България (2012 – 2017) Росен Плевнелиев. „Неговите душевни терзания и думи се разминават с действителността“. И подчерта, че поставил пред секретаря по отбраната Лойд Остин за ускорена доставка на изтребителите F-16, които са платени.

Радев коментира и отношенията между България и Република Северна Македония. „Опитът на политиците в Северна Македония да градят идентичност на базата на комунистическия Интернационал, а не върху историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС. Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който е отказал на Хитлер да въведе Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяването на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, защото са решили да продължат да се наричат българи, а не македонци“, заяви той./dariknews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *