Министърът на туризма Проданов ще призове повече да не се помага на бежанците

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Министърът на туризма Христо Проданов ще настоява след 31 май да спрат всякакви помощи за бягащите от войната в Украйна.

„Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война – помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали“, каза Проданов пред БНТ и добави: Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Ще настоявам след 31 май тази програма да приключи.

Според него държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят.

От разговорите с 6000 души 90% искат веднага да започнат работа, предимно в сектор хотелиерство и ресторантьорство, каза Проданов.

Тези 25 000 души, за които държавата плаща, са крайно нуждаещи се. В България има още 60 000 украинци, някои от които са с големи възможности – със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти и те създават грешно впечатление и негативен имидж, каза още той. По думите му за първия период държавата е изплатила 11,1 млн. на хотелиерите за бежанците, но сумата няма да надхвърли 50 млн. до края на периода.

България кандидатства пред ЕС, за да възстанови парите в бюджета, уточни Проданов.

Министърът на туризма прогнозира още, че сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *