Българските моряци от „Царевна“ все още са в Украйна, но на безопасно място

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Българските моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб „Царевна“ все още са в Украйна, но на безопасно място. Евакуирани са 14 българи. Това заяви управителят на фирмата, наела екипажа Николай Стефанов. Корабът, с петимата, останали на борда му моряци, е блокиран в Мариупол вече 50-ти ден.

До два дни очакваме евакуираните български моряци от кораба „Царевна“ да се върнат в родината със самолет. Собственикът на компанията, която оперира кораба, отново отказа коментар за маршрута, по който ще се приберат моряците с обяснението, че тази информация може да ги застраши. Той каза още, че евакуираните ще бъдат в пълна безопасност едва, когато напуснат Украйна.

В момента на кораба „Царевна“ по свое желание остават капитанът, старши помощникът му и още 3-ма моряци, отговарящи за поддръжката на корабните системи. Двама от тях са украинци. Те имат достатъчно храна и вода.

И в този случай, когато на борда на кораба са само 5-ма моряци, има план за действие, който се изпълнява. Все още не се знае колко време плавателният съд ще остане в Мариупол, тъй като пристанището не работи, подходите към него са минирани, има и два потопени крана. А това по всяка вероятност означава, че „Царевна“ ще остане още дълго в Мариупол. Според експерти, когато е възможно корабът да напусне порта, на борда му ще трябва да се качат още моряци./BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *