Д-р Кремена Стоева, БАБХ: Шоколадовите яйца, произведени в Полша, Германия и Италия, не са опасни

България СВЯТ

Междинните данни, които сме събрали до момента, показват, че Агенцията до момента е извършила над 700 проверки в обектите в търговската мрежа. При всички проверки са проверени традиционните за сезона храни – агнешкото месо, яйцата, козунаците, песните салати. При тези проверки за наша радост се установяват твърде малко нарушения. Това каза за Bulgaria ON AIR д-р Кремена Стоева от БАБХ.

„Колегите са установили 100 яйца, които не са били съхранявани при правилната температура. Яйцата са изтеглени и насочени за унищожаване. Също така в един търговски обект сме установили подвеждащата практика замразено месо да се предлага на потребителите като охладено и са взети необходимите мерки. Когато месото е добито в кланици в България и са с произход България, на месото се поставят печати със син цвят.

Когато месото е добито в кланици в България, но животните не са отгледани в България, тогава на месото се поставя печат с червен цвят. Ако месото е влязло като готово прясно месо за консумация, тогава печатите се поставят от съответната кланица, като се използват всички разрешени цветове – син, червен и кафяв. Това не са позволени цветове за поставяне на здравна маркировка“, допълни още д-р Кремена Стоева.

По думите ѝ при яйцата се следи за регламентирана търговия – яйцата да са добити в регистрирани ферми, което се доказва с печатите, поставени върху самите яйца. Тя добави, че на печата се изписва кодировка, която показва страната на произход, също така има една цифра, която показва начина на отглеждане на кокошките и номера на съответната ферма.

„Случаят с откритата салмонела в шоколадовите яйца е установен в едно белгийско предприятие. Информация за всичките ни действия и всички опасни партиди можете да намерите на нашия сайт. Към този момент гарантираме, че цялата подадена информация от колегите от европейска страна се обработва. Яйцата са свалени от продажба. Да, в момента в търговската мрежа има яйца от тази мярка, но те не са произведени в белгийското предприятие. Така че яйца произведени в Полша, Германия и Италия не са опасни към този момент“, каза д-р Кремена Стоева./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *