Пътни строители излизат на протести пред парламента и в страната

България ТОП НОВИНИ

Представители на пътностроителните фирми излизат на национален протест с искане за изплащане на дължимите от държавата суми за извършена от тях дейност. В София протестните действия ще започнат в 9 ч. на пл. „Народно събрание“.

Посочени са и над 20 точки за протест по републиканската пътна мрежа, където се очакват блокади от 11 ч.

Над 1 милиард лева задължения има държавата към пътностроителни и пътноподдържащи фирми за вече извършени ремонти по републиканската пътна мрежа, казаха от Българската браншова камара „Пътища“.

На протеста днес се очаква да присъстват представители на над 86 фирми, заети в сектора, като не се предвижда на площада пред сградата на Народното събрание да паркират тежкотоварни камиони.

Инженер Георги Златев, член на Контролния съвет на ББК „Пътища“, обясни още:

„Бизнесът го е грижа повече за пътищата, отколкото управляващите, защото бизнесът, теглейки кредити, използвайки своя финансов ресурс, е извършил ремонти, крайно необходими, а в крайна сметка държавата, или по-скоро ръководителите на държавата използват какви ли не процедурни похвати. Сега щели да дават договорите на Антикорупционната комисия, това сериозно ли е?“.

От браншовата камара казаха, че състоянието на пътната мрежа не е добро. След края на зимния сезон по пътната настилка са се появили много дупки, включително по автомагистралите.

Повредените ограничителни системи от пътнотранспортни произшествия не се ремонтират, а сега със затоплянето на времето тревите и храстите не се поддържат, а това риск от възникване на пътно-транспортни произшествия.

„Всичко това не се възлага от страна на държавата, респективно не се изпълнява и от пътноподдържащите фирми, които без изрично възраждане нямат право да извършват каквито и да е дейности по пътищата“, каза още инж. Златев.

Протестът в Благоевград ще бъде на кръговото кръстовище след Благоевград, в посока Симитли. 

В района на Перник протестиращите се събират на светофара на пътя Драгичево-Рударци, протестиращите в Кюстендил ще се разположат на изхода в посока Гюешево./БНР, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *