Благоевград е на път да се сдобие с градина с японски вишни в парк Македония

ТОП НОВИНИ

20 април! Това е датата, на която ще се сбъдне още една от мечтите на жителите на Благоевград, а именно – най-сетне ще имаме градина с японски вишни. Припомняме, че през август 2021 година в Сдружение „Кауза Благоевград“ се заражда идеята за градина с японски вишни. Градина, която да се превърне в атракция за гражданите и гостите на Благоевград.

Японските вишни цъфтят в прекрасни цветове две седмици напролет, и тези две седмици може да бъдат своеобразен празник и традиция за града. Регистрирана е гражданска инициатива, която да набира средства за закупуване на млади дръвчета, а преди броени дни Община Благоевград отпуска и терен за градината – в парк „Македония“.

Самото засаждане ще се състои на 20-ти април, така че всички ние имаме почти две седмици да помогнем със средства за дръвчетата, а в конкретния ден да се включим и с помощ на терен.

Организаторите на инициатива обявиха, че Община Благоевград ще съдейства с проект за разположение, както и с колци и поддръжка на дърветата в бъдеще. Има планове този парк да се облагороди, за да бъде посещаван от граждани в бъдеще не само за събития, но и за отдих. Нашите дръвчета ще станат част от това. Поздравления на всички Вас – ще имаме уникално кътче.

Инициативата е подкрепена официално и от АУБГ, студентите ще се включат като доброволци за засаждането и това ще се случи на 20.04.2022.

Във връзка осигуряването на самите фиданки, от сдружението посочват, че вишните трябва да бъдат намерени и поръчани, а това е свързано със звънене в разсадници и разпитване, договаряне… и тук имат нужда от 10 доброволци. Който иска да помогне в намирането на вишните може да се обади на телефон: 0885 726063.

Целта е да бъдат осигурени поне 100 броя дръвчета. Цените варират от 90 до 130 лв., в зависимост от големината.

„И тук се обръщам към всеки, който някога е искал да засади дърво и да остави нещо за града след себе си и към всеки, който срещайки ме по улицата е изразил желание да помогне за инициативата. Също към всички, които ще спечелят от това нашия град да има атракция през 2 до 3 седмици от пролетта и ще идват с посетители, които искат да видят феномена на цъфтежа – хотелиери, ресторантьори, гастрономи, търговци. Също, към всеки, който вярва, че ние гражданите можем да правим стъпки към развитие и да насочваме управляващите, а не само да ги наблюдаваме и критикуваме. Към всеки, който вярва в силата на човека да създава.

Имам нужда от дарения – нито един лев няма да иде за друго освен за дърво. Ако съберем повече от нужното, ще поръчаме дървета и ще ги засадим на няколко пъти сега и есента и ако трябва ще ги пръснем по целия град. Но почваме с парка.

Оставям банкова сметка на нашето НПО „КАУЗА БЛАГОЕВГРАД“, която е най-удобния и прозрачен път за дарение и се надявам повечето хора да преведат тук:

Получател: Сдружение Кауза Благоевград

IBAN: BG82FINV91501217585427

Друг начин е в брой – до петък 08.04. можете да дарите в района на чешмичката в началото на алеята за Бачиново на една от доброволките ни (аз не съм в града в момента). Просто като сте там, звъннете на телефон 0877804650 и момичето ще слезе, ще ви запише и ще е официално. Ако не отговаря, звъннете на – 0885726063 (моя милост) – ще намеря начин.

Който иска самосиндикално сред приятели да популяризира каузата, може да разпространява и да събира средства, които да ни дари на куп, но се моля да няма злоупотреби, да не се замърсява каузата. Знайте, че единствения официален начин е банков път или посочените телефони“, съобщиха от Сдружение „Кауза Благоевград“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *