Премиерът Кирил Петков запозна Урсула фон дер Лайен с някои от най-иновативните стартиращи компании в България

България ПОЛИТИКА

Премиерът Кирил Петков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост.

По линия на Механизма за възстановяване и устойчивост ще се окаже помощ на страната ни да развие изследователски университети, които ще помагат за установяване на силна връзка между науката и бизнеса. Модернизацията на висшите училища ще допринесе за засилване на иновациите и на технологичното развитие на България. #NextGenEU

Във висшето училище Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен се запознаха с проекти на иновативни български фирми, които са добри примери за стартиращи високотехнологични стартъпи.

ЕндуроСат е българска ĸoмпaния в cфepaтa нa ĸocмичecĸaтa индycтpия. Има над 100 служители и cи пapтниpa cъc ЅрасеХ, НАСА и Европейската космическа агенция. Разполага с над 300 системи в орбита.

Дронамикс“ е технологичен стартъп, който работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Българската компания е разработила собствен дрон, като крайната й цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари.

Българската финансово-технологична компания Пейхоук е първата стартираща фирма, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. Пейхоук предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *