Зеленски: Забавянето на решенията за ембарго на руския петрол струва животи

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

„Единственото, което не достига, е принципен подход от някои лидери”, добавя той

Във видеообръщение, разпространено рано в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски призова демократичният свят да се откаже от руския петрол и заяви, че невъзможността бързо да бъде договорено ембарго струва украински животи, съобщи Ройтерс.

Зеленски каза още, че ще продължи да настоява руските банки да бъдат напълно изключени от международната финансова система. Украйна иска санкции, които са достатъчно икономически разрушителни за Русия, за да сложат край на войната, и обвинява някои страни, че все още слагат приоритет на парите пред убийствата на цивилни, които Западът осъжда като военни престъпления, коментира агенцията.

„Моята цел е да бъде наложено ембарго на доставките в Русия на технологии, оборудване, минерали и руди и редкоземни елементи с двойна употреба и така да се сложи края на производството на оръжия в Русия”, каза украинският президент.

„Единственото, което не достига, е принципен подход от някои лидери, които все още мислят, че войната и военните престъпления не са толкова страшни, колкото финансовите загуби”, заяви Зеленски по-рано в обръщение към ирландския парламент.

В сряда Европейският съюз не успя да постигне съгласие за нови санкции заради технически въпроси, включително това дали ембарго върху вноса на въглища от Русия ще засегне съществуващите договори, съобщиха запознати източници./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *