Санкции върху петрол и газ от Русия? Готова ли е България да плати цената?

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

България е готова да се откаже от доставките на руски нефт и газ, в случай, че Европейският съюз наложи такива санкции на Русия. Това заяви финансовият министър Асен Василев след днешното заседание на Министерския съвет.

Енергийният министър Александър Николов обаче обясни, че страната ни все още не е решила дали е готова да плати високата цена за това. По думите му синьото гориво ще поскъпне с 40% в случай, че бъде сменен изцяло доставчикът.

При ембарго на петрола увеличението на горивата би било с между 30 и 40 стотинки на литър, прогнозират от бранша.

България се подготвя за евентуално ембарго на вноса на нефт, газ и въглища от Русия.

„Ние сме подготвени за такова ембарго от гледна точка на икономическата и енергийната система. Специално за газа можем да осигурим пълното потребление на страната даже и при спиране на доставки от руска страна, за петрола също имаме разговори доста подборни с „Лукойл“, каза Асен Василев.

По-късно енергийният министър уточни пред депутати в ресорната комисия обаче, че цената за това може да се окаже висока.

„Всички посочени алтернативи за заместващи, тъй като са свързани с по-висока цена, тази по-висока цена зависи от пазарния контекст, но към момента в най-добрия сценарии би означавало поскъпване на горивото с около 40%, ако се заменят изцяло доставките от „Газпром Експорт“. За съжаление за да е ясно на всички, за да е ясно на всички граждани всяка една агресивна и тежка трансформация е свързана с определена цена“, каза Николов.

За разлика от газа, при петрола енергийният министър не очаква да има проблеми, ако се наложи ембарго, защото фирмата собственик на „Лукойл Нефтохим“ е швейцарско дружество.

„Нямаме проблем и не мисля, че следва да се рисуват сценарии, които са катострафични за излишно създаване на напрежение в тази и без това усложнена обстановка“, каза той.

От бранша потвърдиха, че рафинерията ни може да работи с други видове нефт, но цената на бензина и дизела ще скочи.

„Едно ембарго на руския петрол, на практика ще означава за България едно повишаване на цените на горивата, поне според нашите изчисления това ще бъде в рамките на 30 и 40 стотинки“, каза Светослав Бенчев от БПГА.

Според Българската петролна и газова асоциация най-вероятни алтернативи на руския петрол са иракски и венецуелски нефт.

„Това ще отнеме известно време, защото не е като да си купиш килограм сирене в магазина, необходимо е предоговаряне на условията“, каза Бенчев.

Според енергийни експерти, България не трябва да се присъединява към решението на Европейската общност за налагане на ембарго за внос на руски горива.

„Това е абсурд, това е в конфликт с националната сигурност, това би било апокалипсис за всички индустрии, на енергетиката“, каза „, каза Иван Хиновски.

Налагането на ембарго обаче не е невъзможно, въпреки че не е икономически изгодно за Европа.

„Очевидно много неща, които смятахме за невъзможни до преди няколко месеца, станаха възможни, така че не бих изключил такава възможност. Макар че все още подобни идеи са на ниво обсъждане, преговори и нищо не е ясно на този етап и ситуацията може да се промени много бързо“, каза Калоян Стайков.

Стайков припомни, че Германия вече се е обявила против налагането на ембарго над вноса на руски природен газ, така че може и да не се стигне до там./БНТ,сн: iStok

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *