Отпускат пари за кръвните центрове и психиатричните болници

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Всички 13 млн. лева за спешната помощ са усвоени, но ще бъдат отпуснати пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове и за психиатричните болници. Това заяви след среща със здравния министър Галя Кондева председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов. Увеличението на заплатите в спешните центрове е различно, като Митов отбеляза, че то е между 3 и 7%.

Той допълни, че се търсят начини за решаване на проблемите в болниците, тъй като те са търговски дружества и министерството не може да отпусне пари. Заключи, че положението в общинските болници е изключително тежко и ще се обмисля какво да бъде направено за тях.

Митов отбеляза, че на срещата е била коментирана и темата за промяна на категорията на труд на работещите в центровете и филиалите за спешна медицинска помощ. От страна на здравното министерство има нагласа за решаване на този проблем. Според Митов това може да стане чрез закон.

След срещата в Министерството на здравеопазването стана ясно още, че за първи път се обръща внимание на необходимостта от това да има Закон за спешната помощ. Заместник-председателят на синдикат „Защита“ Милена Атанасова заяви, че от здравното министерство са поели ангажимент въпросът да бъде обсъден и с другите министерства.

Предишната среща между синдикатите и представители на Министерството на здравеопазването беше на 4 юни. Тогава от синдикат „Защита“ казаха, че заплатите за работещите в центровете и филиалите за спешна помощ не са правилно разпределени. Здравният министър се ангажира да провери.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *