Кметът Байкушев: До три месеца зоопаркът в Благоевград ще има нов ръководител

ТОП НОВИНИ

Вероятно в следващите три месеца зоопаркът в Благоевград ще има нов ръководител и ще се направи анализ дали нещо, около сегашния бюджет, би поддържало парка жизнеспособен. Това каза пред „Фокус“ кметът на Община Благоевград Методи Байкушев. От думите му стана ясно, че в момента структурата на парка е аморфна и неясна, като смята да промени това. 

„Ще определим ръководител, на който ще дадем свободата да състави персонална структура и да избере хората, с които иска да работи. Ако трябва да си говорим честно – и паркът, и болницата ни не отговорят на изискванията, но работят. Задачата ми е да направим така, че да отговарят повече на изискванията“, каза още той. 

Кметът коментира и провелото се обществено обсъждане за бъдещето на зоопарка, на което бяха представени два варианта за неговото развитие. Самият той е привърженик на Вариант 1, който предвижда разширяване на зоологическата градина в посока Ботаническата градина в частта, която така или иначе не е посещаема, като алеите ще се запазят. 

„За мен този вариант ще ни даде възможност и за повече консервационни дейности, което води и до по-добри шансове за финансиране. На ранен етап сме. Основната задача е да кажем на екипа, който готви заданието, какво ние предпочитаме като граждани. Нека да видим какво ще кажат становищата и в следващите дни. В момента този екип подготвя предварителните документи, с които тепърва да се изготви проект и да се кандидатства. Не гарантираме, че това ще се случи. Може и да не се, в зависимост дали всяка от стъпките ще извървим успешно. Според предварителните разчети единият вариант ще струва 2 млн. лв., а другият – 3 млн. лв., но само ако намерим безвъзмездно финансиране от ЕС или национални фондове. Общината не може да си позволи такъв проект“, подчерта той. 

На въпрос на репортер на „Фокус“, относно това има ли и вариант 3 за зоопарка, който да се обмисля ако Благоевград не успее да спечели проект за реализирането на вариант 1 или вариант 2, кметът отговори така:

“Ако не се стигне до вариант 1 и 2, не се изключва и паркът да бъде затворен, защото нещо или може да е устойчиво и да съществува и не бива да се превръща в пространство за измъчване на животни. В момента издръжката е между 250-300 000 лв. на година и паркът вегетира. Но ако искаме да е в по-добър вид, трябва да вложим повече пари, които ние нямаме“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *